Србија губи мјесто у Лиги шампиона :: Semberija INFO ::

 

Србија губи мјесто у Лиги шампиона


Лоши резултати фудбалских клубова из Србије у Европи утицаће на број гарантованих мјеста у еврокуповима наредних сезона.

Само сљедеће сезоне Србија ће имати директног представника у Лиги шампиона и још један тим у квалификацијама за елитно такмичење.

Због најслабије евросезоне за српске клубове у посљедњих седам година, већ од наредне слиједе им квалификације за мјесто у ЛШ.

Српски клубови су ове сезоне освојили 5,375 бодова за национални коефицијент, а највише су помогле партије Партизана (три бода).

Црвена звезда је освојила 1,625 бодова, Чукарички је додао 0,500, а Раднички још 0,250.

Неочекиваном елиминацијом Партизана од Шерифа у шеснаестини финала Лиге конференција, Србија је текућу сезону на УЕФА листи завршила са бодовним салдом 32.375 на 11. позицији.

Међутим, до краја сезоне могла би да је престигне Турска која је на 31.500, али има још три клуба у Европи – Фенербахче (ЛЕ), Башахшехир (ЛК), Сивас (ЛК).

Падом на 12. позицију, због промјена у систему Лиге шампиона, Србија ће од сезоне 2024/2025. остати без директног мјеста, али ће имати два тима у квалификацијама за елитно такмичење, уз још три у преостала два.

Проблем је што ће од сљедеће сезоне бити много теже скупљати бодове са ограниченим бројем клубова, јер ће се све дијелити са пет па ће свака побједа мање вриједети.

То значи да ће позиција Србије мање зависити од уобичајено солидних резултата Звезде и Партизана, а више од осталих представника јер ће и други тимови морати да доприносе како би растао национални коефицијент.

(Б92)