Нова узбуђења у Лиги шампиона! :: Semberija INFO ::

 

Нова узбуђења у Лиги шампиона!


Осмина финала Лиге шампиона је већ након извучених парова обећавала уживање у утакмицама, а та надања су се готово у потпуности обистинила након шеснаест одиграних мечева.

 

Сви љубитељи најбољег европског фудбала су заиста имали прилике да уживају у приказаним играма, те се са правом надају да ће тимови у истом ритму наставити и наредним фазама такмичења.

Учесници четврфинала

Оно по чему ће се између осталог памтити ова сезона Лиге шампиона јесте чињеница да су се у четврфинале пласирала чак три италијанска клуба - Наполи, Милан и Интер. То се није догодило још од сезоне 2005/06, па то може бити наговjештај и промене односа снага у европском фудбалу у ближој будућности. Интересантно је да су Шпанци "спали" само на Реал Мадрид, Бајерн Минхен је стандардно ту, а Бенфика и даље успијева да издржи јак ритам, те је и она заслужено прошла у четврфинале. Челзи и Манчестер Сити су представници Премијер Лиге која на крају са таквим учинком може бити и више него задовољна.

Успех италијанских тимова

Вјероватно се мало ко надао да италијански тимови могу нешто значајно да ураде ове сезоне у Лиги шампиона. Но, ако их жријеб послужи, могу имати и два представника у полуфиналу, а то би значило потпуно репозиционирање и постепену ревитализацију италијанског клупског фудбала. За то се побринуо милански двојац, али је ипак хит сезоне и даље фантастични и феноменални Наполи. Они у првенству "газе" ка титули коју ће готово сигурно и освојити, а у Лиги шампиона су без икакве муке успијели да савладају Ајнтрахт из Франкфурта у обије утакмице, и тако прођу у наредну рунду. На гостовању су побједили 2:0, а онда су код куће били стрпљиви не желећи било где да срљају да би онда једну по једну убацили три лопте у мрежу гостију из Немачке, и тако са укупним резултатом 5:0 засигурно уплашили било ког свог слиједећег противника.

Интер је одиграо две чврсте утакмице против екипе Порта. Код куће је успио да их побједи минималних резултатом, и то голом Лукакуа пред сам крај утакмице да би на гостовању успео да издржи све налете домаћина, и тако обезбједи себи пласман међу осам најбољих што су негде кладионице и предвиђале. Порто је имао својих шанси нарочито када говоримо о посљедњих десет минута друге утакмице, и право је чудо да лопта није завршила у мрежи Интера, али ипак нису успјели у својим намерама, па ће морати да се задовоље осмином финала.

То исто важи и за Тотенхем који је покушавао и покушавао да сломи отпор Милана, али им то никако није полазило за руком. Милан је одмах на почетку прве утакмице повео захваљујући Брахиму да би се испоставило да је тај гол био одлучујући у читавом двомечу, и да им је баш он обезбједио шансу да се такмиче у четвртфиналу овогодишње Лиге шампиона.

Бенфика као највеће изненађење

О португалској Бенфици се и даље може говорити као о изненађењу, али они су по свему ономе што приказују током читаве сезоне апсолутно заслужили своје мјесто међу најбољим европским тимовима ове године. У првенству имају осам бодова предности коју готово сигурно неће испустити, а у осмини финала Лиге шампиона су извукли Бриж. У првој утакмици су на гостовању показали да имају намјеру да ове године што даље догурају и у овом такмичењу, те су побједили Белгијанце резултатом 2:0. Бриж је можда могао да се нада да теоретске шансе за пролаз имају у реваншу, али Бенфика им у другој утакмици чак ни њих није дозволила, те је успјела да слави са убедљивих 5:1, па тако осокољена чека жријеб и следећег противника.

Са друге стране, пласман Реал Мадрида у четврфинале најјачег европског фудбалског такмичења сигурно није никакво изнеђење, али су они у двије утакмице успјели да надиграју Ливерпул који је био у успону форму, те још једанпут покажу да су екипа коју никада не би требало отписати. У првој утакмици су већ у 14. минуту губили са два гола разлике, али се ни у једном тренутку није видјело да су психички "пали". Играли су своју игру која им је већ до полувремена донијела изједначење, а онда је у првих двадесет минута наставка стигла права канонада као из неке супер брзе слот игре, и то у виду три гола, те коначна побједа од 5:2 која им је гарантовала миран реванш. У њему су рутински славили са 1:0, и потврдили своју неумитну класу.

Још један неуспјех ПСЖ-а

О ПСЖ-у као тиму који једноставно не може да освоји Лигу шампиона се већ довољно писало. Ове сезоне су само још једанпут потврдили ту својеврсну "клетву" јер су већ у осмини финала изгубили у двомечу од Бајерна. У њему чак нити један гол нису успијели да постигну, Бајерн им је дао три, те су Баварци заслужено прошли у наредну рунду. Очигледно је да ни нови тренер Кристоф Галтије није успио да уклопи све коцкице, и да направи складност и јединство које ће Парижанима коначно донијети европску титулу.

Можда се томе може надати Манчестер Сити који је у првом мечу ремизирао 1:1 против Лајпцига, те су Нијемци очекивали да би у Енглеској неко чудо могло да се догоди. Тако није мислио Ерлинг Халанд који им је дао пет голова, и тако још једанпут показао о каквом се вансеријском играчу ради, а довољно је рећи да је он тек трећи фудбалер којем је успјело да постигне пет голова на једном мечу Лиге шампиона. Манчестер Сити је на крају побједио са 7:0 што је била права послатице за све оне који су били на клађењу уживо, а овом побједом је енглески састав доказао да га се не би требало тек тако лако отписати.

Може се рећи да се други енглески тим готово "дигао из мртвих", и успио да прође у четврфинале иако су многи били сумњичави у то. Челзи и даље покушава да кроз Лигу шампиона покаже да ова сезона неће бити за заборав, а за сада им то и успијева. У првом мечу су на гостујућем терену изгубили у Дортмунду од Борусије са минималних 1:0, али су головима Стерлинга и Хаверца у реваншу успјели да се домогну жељене предности коју су на крају успели и да сачувају.

Све у свему, жријеб за четврфинале Лиге шампиона се чека са великим нестрпљењем јер готово да неће бити утакмице која неће бити дерби у овој фази најбољег европског фудбалског клупског такмичења.


Глас Српске