АИКИДО КЛУБ „YOSHINKAN“ БИЈЕЉИНА: Мјесто на којем осјетите дух Јапана :: Semberija INFO ::

 

АИКИДО КЛУБ „YOSHINKAN“ БИЈЕЉИНА: Мјесто на којем осјетите дух Јапана



За већину људи који нису блиски борилачким вјештинама ријеч аикидо асоцира на нека давна времена Далеког истока. Међутим, уопште није тако. Аикидо је борилачка вјештина настала у Јапану 1920-тих година. Утемељивач аикида је учитељ (сенсеи) Морихеи Уешиба који је у ову борилачку вјештину уградио бројне елементе других древних јапанских борилачких вјештина.



Аикидо се на простору некадашње Југославије први пут појавио у Београду 1968. године, а потом слиједи његово ширење у Загреб, Сарајево и друге веће градове. У Бијељини се први пута, организовано појављује 1998. године када је формиран клуб реалног аикида. Аикидо клуб „Yoshinkan“ је почео са радом 2015, а од 2017. године су и формално регистровани. У клубу су активна два тренера, Ведран Хоџић и Ђорђе Мирковић, обојица мајстори црног појаса 2. дан.



-Треба нагласити да постоји неколико стилова аикида али им је заједничко да је то самоодбрамбена борилачка вјештина. Поред тога, аикидо не познаје никаква такмичења. У својој суштини ова борилачка вјештина је утемељена на филозофији Далеког истока по којој је највећи задатак сваког човјека побједити, у крајњој линији, самог себе. Наши полазници знање стичу на тренинзима, а посебно на семинарима, у Бијељини или у другим градовима, гдје имају прилике учити од старијих учитеља из других клубова. Тренутно имамо око 30 полазника. Углавном су то дјеца али  имамо и старијих, и мушкараца и жена“, рекао је за „Семберија инфо“, Ведран Хоџић, тренер и предсједник управе Аикидо клуба „Yoshinkan“.



АК „Yoshinkan“ је дио Друштва за традиционалну јапанску културу - Аикикаи Србије. Ради се о организацији која је директно повезана са Аикикаи Фондацијом из Јапана коју води праунук сенсеија Уешибе, утемељивача аикида. Поред тога, Аикикаи Србије представљају тројица мајстора аикида који су неоспорни ауторитети ове борилачке вјештине на Балкану и у Европи. Ради се о Мирку Јовандићу и Велибору Весовићу (мајстори црног појаса 7. дан) и Саши Обрадовићу (мајстор црног појаса 6. дан) који несебично дијеле своје годинама усвајано знање о аикиду.

-Аикидо је објединио префињеност традиционалних борилачких техника и узвишену филозофију духа. Аикидо је изворно осмишљен као метод ковања духа и тијела путем искориштавања природне енергије човјека. Сврха ове вјештине и јесте да се изгради стабилан карактер човјека. Зато нам родитељи и повјеравају своју дјецу. Без икаквог стреса и оптерећења, на почетку кроз игру и забаву учимо их основним техникама самоодбране. Постепено, они развијају и посебна стања смирености и уравнотежености које су јако важне у аикиду. Један од циљева аикида и јесте научити како задржати смиреност без обзира на ситуацију, ма колико тешка и мучна била“, истакао је Хоџић, напоменувши још да у АК „Yoshinkan“ најмлађи у првом реду долазе због дружења, они нешто старији желе усвојити аикидо како би стекли и/ли оснажили самопоуздање, док они у зрелим годинама остају привучени љепотом покрета и унутрашњим смислом ове борилачке вјештине.                   


Семберске новине - Семберија инфо - И. Гутић