Ђоковић у историји и новом финалу :: Semberija INFO ::

 

Ђоковић у историји и новом финалу


Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић пласирао се у велико финале овогодишњег Вимблдона.

Ђоковић је у полуфиналу, свом 46. на гренд слему савладао Италијана Јаника Синера са 3.0, по сетовима: 6:3, 6:4, 7:6.

Рекордер по броју гренд слем титула (23) је тако изборио девето финале у Лондону (скор 7-1) гдје ће се у недјељу борити за своју осму титулу, а пету везану на најпрестижнијем турниру на свијету с којом би се изједначио са Роџером Федерером који има осам наслова.

Такође, Новак је тријумфом над Синером исписао нове тениске историје. Наиме, стигао је до 35. финала гренд слема, чиме је надмашио Американку Крис Еверт (34) и тако поставио апсолутни рекорд у свим конкуренцијама.

Највећи свих времена је дошао до 34. везане побједу у Лондону, а чак 45. узастопне на Централном терену гдје је без пораза од 2013. године.

Када је у питању сам меч, Ђоковић је доминирао од почетка до краја против 14 година млађег противника и на крају можда не очекивани стигао до лаке побједе. На почетку меча Ђоковић је одмах направио брејк који му је у коначници и осигурао сет. На два своја сервис гема у првом сету се сауочавао са брејк лоптама, али је оба пута показао зашто је газда на Централном терену. Спасио је обје, а на крају је сјајним сервисима осигурао себи први сет (6:3).

У другом сету видјели смо скоро па репризу првог. Ђоковић је у раној фази поново стигао до брејка. Десило се то у трећем гему, када је од три везане брејк лопте искористио ону посљедњу и повео са 2:1. Испоставиће се да је то била капитална предност за други сет. До краја је успио сачувати своје сервисе, иако је поново био суочен са брејк лоптама (четврти гем). Но и четврту од почетка меча је успио спасити. У седмом грему код 4:2, Новак није искористио двије брејк лопте. Ипак, то га није коштало да сет добије са 6:4 и поведе са 2:0 и дође на сет од деветог финала Вимблдона.

Србин је у трећем гему трећег сета имао три везане шансе да одузме сервис противнику, но Италијан се успио некако спасити. Услиједили су сигурни сервис гемови оба тенисера, а драма је виђена у десетом гему. Синер је код резултата 5:4 имао двије везане сет лопте, но велики шампион се поново спасио показавши још једном менталну снагу која га краси током читаве каријере. Било је напето у тим тренуцима, јер је публика била на страни Италијана, па је Ђоковић у неколико наврата гестикилирао према трибинама.

Одлука је пала у тај-брејку, а тамо је Ђоковић господар и рекордер са 14. тријумфа у низу. Имао је Синер мини брејк и 3:1, но то није било довољно. Новак је славио са 7:4 и тако показао да му нико ништа не може. Једноставно је најбољи у историји.  

(Танјуг)