Жријеб квалификација за Еуробаскет 2025. одржат ће се 8. аугуста :: Semberija INFO ::

 

Жријеб квалификација за Еуробаскет 2025. одржат ће се 8. аугуста


Међународна кошаркашка федерација (ФИБА) објавила је имена 32 учесника квалификација (након што су претходно одигране претквалификације) за Европско првенство, које ће се 2025. године одржати у Финској, Пољској, Латвији и Кипру.

Међу учесницима је и репрезентација Босне и Херцеговине, а у квалификацијама ће такођер учествовати Белгија, Бугарска, Кипар, Црна Гора, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Француска, Грузија, Грчка, Хрватска, Исланд, Италија, Израел, Латвија, Литванија, Мађарска, Низоземска, њемачка, Пољска, Португал, Сјеверна Македонија, Словачка, Словенија, Србија, Шпанија, Шведска, Турска, Украјина и Велика Британија.

Жријеб ће бити обављен 8. аугуста у Минхену (11.30 сати), уз директан пријенос на ФИБА YouTube каналу. Јакосне групе бит ће одређене на дан жријеба.

Репрезентације ће бити распоређене у осам група по четири, а на Еуробаскет ће се пласирати 24 селекције, односно по три најбоље из сваке групе, осим оних у које ће бити распоређене земље домаћина ЕП - Кипар, Финска, Пољска и Латвија. Из тих група, уз поменуте репрезентације, на завршни турнир ићи ће преостале двије најбоље пласиране екипе.

Три су термина резервирана у календару за ове квалификације. У сваком ће бити одиграна по два кола. Први термин је од 19. до 27. фебруара наредне године, други од 18. до 26. новембра 2024. године, а трећи од 17. до 25. фебруара 2025. године.


​БХРТ