Играчи који су остварили афирмацију у ФК “Пролетер“ Дворови, а долазе из околних мјеста :: Semberija INFO ::

 

Играчи који су остварили афирмацију у ФК “Пролетер“ Дворови, а долазе из околних мјеста



ВЕЛИНО СЕЛО:

Велино Село је увијек имало добрих и квалитетних играча, најпозантији и најдуже је био у Дворовима голман СИНИША МАРИЧИЋ који је оставио значајан траг у историји клуба. Врло кратко је наступао и  САША ЂУРИЧИЋ, такође голман, а  епизодну улогу је имао МИТРОВИЋ САВО играч средине терена.

ТРЊАЦИ:

Трњаци нису имали изразито квалитетних играча који би могли тражити мјесто у Пролетеру осим  ОШАПОВИЋ СЛОБОДАНА ОШАПА који је имао своју улогу и играчку каријеру у Дворовима.

ДРАГАН ЂОРЂИЋ и његов брат РАЈКО ЂОРЂИЋ су живили у Трњацима, поријеклом су из Криве Баре а у омладинске селекције Пролетера их је увео њихов отац ЂОРЂИЋ СЛОБОДАН ЦОЈО као тренер омладинаца а касније они су остварили успијешне каријере, Драган, послије Дворова  у ФК “РАДНИК“ Бијељина, ФК “Борац“ Бања Лука итд а Рајко у Пролетеру гдје је и завршио своју каријеру фудбалера а сада има своју школу фудбала и обучава младе играче. Иначе обојица су академски образовани.

КРИВА БАРА:

Крива Бара као насељено мјесто до седамдесетих година је била у саставу МЗ Дворови и логично је било да фудбалери наступају у Пролетеру. Од старије генерације из Криве Баре играли су ИЛИЈА СИМИЋ ЏУКЕЛА, ЖАРКО ЂУРИЋ, а од млађих касније СИМО ЂУРИЋ ЏИГЕРА, ЗОРАН ЂУРИЋ, врсни центарфор који је рано напустио фудбал, незамјењиви центархалф, робусни МАРКОВИЋ МИЛОРАД МАРКАН и најпознатији ЈОВИЦА ЛУКИЋ који је послије Дворова направио лијепу каријеру у Карађорђеву, потом Раднику у Бијељини, Рудару у Угљевику и репрезентацији Републике Српске. У послератном периоду је играо ГУДАЛО АЛЕКСАНДАР И ЛУКИЋ ДАРКО ДАРЕ, мајстор фудбала који и сада наступа а оба су поникла у нашој школи фудбала.

ТРИЈЕШНИЦА:

И Тријешница је свој фудбалски клуб формирала тек седамдесетих година а до тада су њихови играчи углавном играли у Дворовима. Најпознатији међу њима је покојни СЛОБОДАН СЛОБО ЖИВАНОВИЋ који је оставио значајан траг у фудбалу Дворова, његов брат ЖИВАНОВИЋ ВЛАДО и кратко РАДЕНКО ДЕСПОТОВИЋ потом БРАНИСЛАВ ПАНТИЋ БАНЕ, а нешто мање ЦВЈЕТИНОВИЋ ГОРАН, ЈЕЗДИМИРОВИЋ ГОРАН И САВИЋ СЛОБОДАН. Цвјетиновић Горан је касније заслужан за организацију омладинских школа у Дворовима.
 
ДИЈЕЛОВИ:

Убједљиво најбољи и најпознатији играч Пролетера а из Дијелова  је НЕЂЕЉКО НЕЂО ПАНИЋ, касније тренер и у више наврата предсједниик клуба а потом РАТКО РАЛЕ ПАНИЋ, касније тренер у екипи. Прије рата мању епизоду је имао и СЛАВКО САВАТИЋ као и ВЕЉКО ЂУРИЋ и БОЈАН БОБАН ПАНИЋ.У новој држави најпознатији је био ВЕСЕЛИН ВЕЦО ЛУКИЋ који је постигао и неке значајне погодке.

ПОПОВИ:

Најпознатији Поповљани који су играли у Дворовима и то у времену 3. Лиге СФРЈ су РАНКО КУЛИЋ и МИКО ДЕСПОТОВИЋ, нешто касније епизоде су имали ДУШКО ВУЛОВИЋ, МИЛЕ РИСТИЋ ШОЛЕ, његов брат МИРОСЛАВ РИСТИЋ ШОПАЉ. Послије задњег рата играли су  МИЛАНОВИЋ СИНИША ЛЕКИН у генерацији која се борила за пласман у прву лигу, МИЛЕ РИСТИЋ ШОЛЕТОВ, СЛОБОДАН ВАСИЋ ЋИРО, МИЛОШЕВИЋ ГАВРО, ЕРИЋ АНЂЕЛКО као и добри голман МИЛАН ТРНИНИЋ који је стасао у школи фудбала нашег клуба.

АМАЈЛИЈЕ:

У прошлој држави у Дворовима је бранио изврсни голман ЂОЈА САРИЋ, сада живи у Аустрији а наступао је и робусни АНДРИЈА БЛАГОЈЕВИЋ. У скоро прошлом времену је играо и ЈЕВТИЋ МИХАЈЛО КИНЕЗ.

ПУЧИЛЕ:

Први Пучиљан који је играо у Пролетеру је ДРАГАН ЈОВИЋ, затим  успијешну каријеру је имао и покојни САВО САВА ПАНТИЋ, па ДРАГАН МАРИНКОВИЋ а у овој новој држави и ЉУБИША ЈОВИЋ  једну мању епизоду је имао ПРЕДРАГ СТАНОЈЛОВИЋ.

СУВО ПОЉЕ:

Дугогодишњу каријеру је остварио само ДРАГИША ИВАНОВИЋ ШИШКО који је извјесно вријеме био и капитен екипе.

УГЉЕВИК:

Из Угљевика су у Дворовима наступала три играча и то у предратном периоду ЦВЈЕТКО СОЈИЋ а у послератној једну сезону је играо СТЕВАНОВИЋ ДАВОР ШАЈБЕР иа неколико  РАДЕНКО БЛАГОЈЕВИЋ.

ДРАГАЉЕВАЦ, ЧАЂАВИЦА, БРЕЗОВО ПОЉЕ, ГРАДАЦ:

Из ових села  дуже вријеме је играо МИЛОРАД МИШО ЉУБИНКОВИЋ из Драгаљевца Доњег који је касније живио у Башаиду у Војводини и који је остварио једно лијепо вишегодишње дружење ветерана. У Башаиду смо дочекивани као најдражи гости а и ми смо, Богами, били добри домаћини. Кратку епизоду у Дворовима је имао и центархалф ЂОЈО ТОДОРОВИЋ КЕСЕР а још краћу ЈОВАН НОВАКОВИЋ из Доње Чађавице. Из Средње Чађавицве нам је дошао добар голман РАДЕНКО ЛУКИЋ који је провео двије сезоне код нас а касније отишао на рад у Грац у Аустрији одакле је повремено долазио. Треба напоменути да је он и Дворовљански зет. Контраверзни  ПРЕДРАГ  ПАНТИЋ НИК родом из Вареша а живио је у Брезовом Пољу, прикључио се клубу када је био на лијечењу у Бањи Дворови и оставио феноменалан утисак школованог брзог нападача али због порока је морао напустити клуб, тачније продат је у Угљевик за тада врло скупе три фудбалске лопте. ПЕТАР СТЕВИЋ звани МИШО ЛОЛИН из Градца је након једне пријатељске утакмице на којој је показао завидно знање дошао у Дворове али га је повреда спријечила да наступа дуже.

ЦРЊЕЛОВО И ОБАРСКА:

Међу првим сеоским играчима у Дворове је из Црњелова дошао КРБАЊЕВИЋ МИХАИЛО-МИКО који је у Дворовима одиграо неколико сезона. Такође, први „професионалац“је био из Црњелова и то извјесни ЛАЗАРЕВИЋ кога смо звали ЛАКИЦА (име му је заборављено). Иначе он је играо и у Београдском Партизану. Најпознатији играч, играч који је уписан у историју клуба као стријелац побједоносног погодка на утакмици у Јањи је професор физичког васпитања СТЕВИЦА ЈЕФТИЋ. Играо је дуго у Дворовима у 3. Лиги СФРЈ а једно вријеме је обављао и улогу тренера сениора и млађих категорија. МИЛЕНКО КРСМАНОВИЋ из Црњелова је доведен као потенцијал али је био врло кратко, а у послератном дијелу наступао је и ГОРАН ПЕТРОВИЋ из Црњелова као и ДАНИЈЕЛ РУЖИЧИЋ ДАНАЦ И РАДОСЛАВ НОВАКОВИЋ.

ПЕРИЦА ПЕРО НОВАКОВИЋ из Велике Обарске, тада перспективни голман, је стајао на голу Пролетера неколико сезона а неколико сезона је играо и БРАНКО МИКИЋ као и МИРОСЛАВ ШУБАРИЋ. Али највећи успјех је остварио МИХАЕЛ ВАСИЋ МИЦИН који је играо у генерацији која се борила за улазак у прву лигу. Mању епизодну улогу је имао и млади перспективни НИКОЛА БОРЕНОВИЋ.

Неприкосновени голман више сезона у Дворовима је био ЛАЗАР ЛАЗО УРОШЕВИЋ из Мале Обарске који је касније отишао у Бачинце-Шид. Незаборавне су његове бравуре на голу Пролетера.

БАТКОВИЋ:

Први који је играо у Дворовима из Батковића је ЦВЈЕТИН БЛАГОЈЕВИЋ ЦАУН, који је једно вријеме и „живио„ у Дворовима дружећи се са Бобаном Савићем и Драганом Вилотићем. Потом је заиграо и ПЕРО ЂОРЂИЋ  а добар играч је био ОСТОЈА ДУДИЋ из Каравласа због кога смо неколико ноћи провели у Задружном дому у Батковићу на преговорима са покојним Остојом Николићем Пацаном. Али, најбољи играч из Батковића је био РАДИЋ ЗДРАВКО ЖАБАЦ који је у Дворове дошао из бијељинског Радника и који је оставио неизбрисив траг у историји клуба. У послератном периоду неколико наступа је забиљежио и ПРЕДРАГ БОБИЋ.

НАСТАВИЋЕ СЕ...