ФК “ПРОЛЕТЕР“ ДВОРОВИ - РАНКИЋ МИОМИР - МИРО БРАЈТНЕР :: Semberija INFO ::

 

ФК “ПРОЛЕТЕР“ ДВОРОВИ - РАНКИЋ МИОМИР - МИРО БРАЈТНЕР


Миро Ранкић припада плејади домаћих играча стасалих шездесетих година прошлог вијека и сјајној генерацији која је освојила прво мјесто у Подсавезној лиги Брчко, те се, као прво село у Босни и Херцеговини, пласирала у Трећу лигу СФРЈ.



Миро је од малих ногу преферирао фудбал, па је са својим вршњацима неуморно трчао за лоптом на „Kачаревића мераји“ испред своје куће, школском дворишту и фудбалском игралишту. Био је предодређен за позицију „бека“, што је одувијек и играо и на том мјесту је завршио и своју фудбалску каријеру. Од краја шездесетих година, па све до краја седамдесетих, Миро је био незамјењив играч одбране код свих тренера, бритка сабља кога су противнички играчи респектовали и који нису могли пролазити по тој страни. Понекад, када се указивала прилика, Миро се убацивао као нападач у продорима и својим прецизним центаршутевима погађао своје нападаче који су неријетко из тих акција постизали и погодке.



У том времену је била мода да се носе дуге косе, што је и Миро имао, а пошто му је коса коврџава, својом појавом је подсјећао на тадашњег репрезентативца СР Њемачке Брајтнера, по чему је и добио надимак којим га и сада појединци зову у Дворовима.

По завршетку плодне каријере, Миро се укључио у рад Управе, па је једно вријеме био и предсједник Скупштине клуба, а пошто је електричар по професији, све поправке и преправке на стадиону он је радио, наравно бесплатно.


 
Његов млађи брат ЗОРАН РАНКИЋ ГРГА, такође је наставио његовим стопама и играо значајне утакмице у осамдесетим годинама прошлог вијека, а заслужан је и за једно добро пријатељство са ФК ,,Занатлија“ из Шапца, гдје је он играо док је студирао у Шапцу. Касније Грга је био и предсједник Клуба.


 
Мирин син АЛЕКСАНДАР РАНКИЋ АКС, такође, је био фудбалер-центарфор у ,,Пролетеру'' гдје је деведесетих година, послије Отаџбинског рата оставио запажен успјех, али је фудбал напустио рано ради пословних обавеза. Као електричар, и он је наставио очевим путем, радио је на одржавању и преправкама на стадиону и то, такође, бесплатно



За остварене резултате у игри и развоју клуба, МИОМИР  РАНКИЋ је од 1979. године носилац 2 БРОНЗАНЕ ПЛАКЕТЕ ФК ,,ПРОЛЕТЕР“ДВОРОВИ“, а од 1999. године и „СРЕБРНЕ ПЛАКЕТЕ ФК ,,ПРОЛЕТЕР“ДВОРОВИ.

ЗОРАН РАНКИЋ је од 1999. године носилац 2 БРОНЗАНЕ ПЛАКЕТЕ ФК ,,ПРОЛЕТЕР“ ДВОРОВИ,, а од 2019. године и 2 СРЕБРНЕ ПЛАКЕТЕ ФК ,,ПРОЛЕТЕР“ДВОРОВИ.

Све ово је из архива ФК ,,ПРОЛЕТЕР“ Дворова записао Владан Симеуновић.