СЛАВИША МАЛИЋ БАТА - Од фудбалера до тренера :: Semberija INFO ::

 

СЛАВИША МАЛИЋ БАТА - Од фудбалера до тренера


Још један Даздарац, а афирмисани Дворовљанин је Славиша Малић Бата. Остварио је врло успјешну фудбалску каријеру у којој је знатан период провео у ФК ,,Пролетер“ Дворови као играч или као тренер екипе.

Као млад играч започео је фудбалску каријеру у ФК ,,Слога“ Даздарево, самоук и упоран. Добре игре нису остале незапажене, па је прије одласка у ЈНА добио неколико примамљивих понуда да настави фудбалску каријеру у ФК ,,Радник“ Бијељина или ФК ,,Боксит“ Власеница. По повратку из ЈНА одлучио се за бијељински фудбалски клуб и није погријешио. Успио се наметнути као поуздани центарфор и заузео је мјесто у првој постави тада друголигаша ФК ,,Радник“ Бијељина. Пружио је запажене игре, а и занимљиве ситуације као што је она када су Бијељинци играли 1/8 финала ЈУГО КУП-а против ,,Динама’’ из Загреба, а Бата био задужен за чување, тада изванредног играча Богдана. Колико је озбиљно то схватио, морао се служити и недозвољеним радњама, па га је познати судија Максимовић из Ниша, искључио из игре.



Послије једне кризе фудбала у Бијељини Славиша прелази у ФК ,,Подриње“ из Јање, гдје игра неколико сезона, а онда долази у Дворове гдје се задржао све до распада бивше СФРЈ. У ,,Пролетеру’’, скупа са одабраним играчима, пружа изваредне партије, овог пута као центархалф /штопер/ и својим залагањем доприноси да се у неколико година остварује опстанак у Регионалној лиги БиХ. Својим понашањем је заслужио и капитенску траку, а често  је био укључен и у рад Управе и стварање услова за такмичење. Са голманом Нихадом Ибрахимовићем Ћосом, штоперима Сакибом Мустафићем и Савом Пантићем чинио је непрелазни бедем ,,Пролетерове’’ одбране у готово свим утакмицама.

У само праскозорје Отаџбинског рата одлази као афирмисани играч у ФК ,,Лозница“, која се тада такмичи у Медјурепубличкој лиги СФРЈ и ту остварује неизбрисив траг незамјењивог играча о коме лозничка штампа пише славоспјеве.



Због рата прекида фудбалску каријеру и укључује се у српску војску, а по завршетку рата се укључује у тренерски рад, најприје у ФК ,,Радник“ из Бијељине, гдје је помоћник Живораду Миражићу, а потом у ФК ,,Пролетер“ Дворови гдје је неколико сезона главни тренер и гдје, такодје, оставља упечатљив успјех. Потом прелази за тренера у ФК ,,Јединство“ из Бродца, гдје завршава своју фудбалску каријеру и посвећује се пензионерским данима.

За остварене заслуге у стварању историје ФК ,,Пролетер“ Дворови, Славиша Бата Малић је од 1999. године носилац „БРОНЗАНЕ ПЛАКЕТЕ ФК ,,ПРОЛЕТЕР“ДВОРОВИ“ забиљежио је из Архива ФК ,,Дворови’’ Владан Симеуновић.