Ђоковић: Знам да наредне године могу да освојим "златни слем" :: Semberija INFO ::

 

Ђоковић: Знам да наредне године могу да освојим "златни слем"


FOTO: TANJUG/AP
Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић изјавио је данас да зна да може наредне године да освоји сва четири гренд слем турнира и златну медаљу на Олимпијским играма у Паризу, тзв. "златни слем".

Ђоковић се тренутно налази у Малаги гдје се са репрезентацијом Србије припрема за мечеве на Финалном турниру Дејвис купа. Србија ће данас у четвртфиналу Дејвис купа играти са Великом Британијом.

Српски тенисер је прије четири дана освојио рекордну седму титулу на Завршном АТП Мастерсу сезоне у Торину, пошто је у финалу побиједио Италијана Јаника Синера 6:3, 6:3. Ђоковић је обезбиједио прво мјесто на АТП листи на крају године, осми пут у каријери.

Најбољи тенисер свијета је дао интервју за шпанску Марку. Он је прво одговорио на питање који следећи рекорди жели да обори.

-Вероватно рекорд по броју освојених титула. Желим да освојим што више турнира и престигнем Конорса. Увек су на хоризонту рекорди који се могу оборити. Исто тако, желим да имам моје рекорде и историју, то је најважније. Да бих освојио велике титуле, морам да задржим ниво интензитета, посвећености и мотивације - рекао је Ђоковић.

Шпански тренер Хуан Карлос Фереро изјавио је недавно да Карлос Алкараз мора да учи од Ђоковића професионализам у тенису и животу. Фереро је тренер Алкараза.

-Драго ми је што је то рекао о мени. Веома поштујем Ферера, на основу чињенице да је био број један. Увек сам био импресиониран колико је био професионалан и озбиљно се бавио тенисом. Очигледно је да је много помогао Алкаразу не само да постигне успех, већ и да одржи понизност и шампионски менталитет. Захваљујући Фереру и образовању његове породице, он је зрелији него што његове године сугеришу. Има само 20 година, али се на терену понаша као неко ко има много искуства и зрелости -истакао је Ђоковић.

Шпански новинари су подсјетили да је Алкараз победио Ђоковића у финалу Вимблдона.

-Покушавам да учим из тога. Искуство из пораза у финалу гренд слема ме још више мотивише. Изгубио сам у финалу Вимблдона и од тада сам добио све мечева осим дуела са Синером у групној фази турнира у Торину. Ако анализирам годину, могао бих да кажем да је било добро за мене што сам изгубио од Карлоса, јер ме је мотивисао до краја сезоне - рекао је најбољи тенисер света.

Шпански тенисер Рафаел Надал је раније најавио да ће се наредне године повући из тениса. Шпански новинари су подсјетили Ђоковића на изјаву да би волео да одигра макар још један меч са Надалом.

-Мислим да би многи волели да то буде на Ролан Гаросу. Што да не? Мада ако могу да бирам, може на било ком терену. Ролан Гарос не би био лош, али Надал је играч који је ту победио највише пута у историји овог турнира. Мислим да ће свако место да буде невероватно и за нас и за свет тениса. То би било као нека врста последњег плеса - додао је српски тенисер.

Новинари "Марке" су подсјетили на недавну изјаву Ђоковића да му је циљ да наредне године освоји четири гренд слема и златну медаљу на ОИ у Паризу.

-Да ли је било реално мислити да ћу ове године да освојим три од четири гренд слема? Мислим да људи пре неколико година нису мислили да је то могуће. Познајем себе и знам да ако се осећам добро физички и психички, да сам способан за то. Не желим да звучи као непоштовање према мојим ривалима. Знам да се хиљаде играча боре за исти циљ, али знам ко сам и верујем у себе -истакао је Ђоковић.

Он је одговорио и на питање да ли му је највећи изазов да освоји златну медаљу на Олимпијским играма у Паризу.

-Биће ми чудан осећај да играм Игре на Ролан Гаросу. Биће сличан осећају који сам имао 2012. године на Вимблдону. Мислим да је то било први и последњи пут да су тамо играли у опореми у боји, а не у белом. Игре су посебно такмичење. Волим олимпијско село, волим церемонију отварања, осећај представљања своје земље на најважнијем догађају у свету спорта. Није лак турнир за тенисере, јер имамо веома густ распоред. Са Ролан Гароса ћемо прећи на траву, па поново на шљаку. Затим долази тврда подлога за кратко време, али ја сам спреман за изазов. Надам се да ћу бити здрав да се такмичим у Паризу на свом највишем нивоу и покушам да освојим олимпијско злато - изјавио је Ђоковић.

(Танјуг)