Оставио је неизбрисив траг: Годину дана без Михе :: Semberija INFO ::

 

Оставио је неизбрисив траг: Годину дана без Михе


На данашњи дан пре годину дана, преминуо је Синиша Михајловић у у 54. години живота. Прослављени српски фудбалер и потом тренер је у Риму подлегао последицама акутне леукемије која му је дијагностикована 2019. године.

Послије три циклуса хемотерапије извршена му је трансплатација коштане сржи. Све вријеме је наставио да ради као тренер, да би му се стање погоршало последњих неколико мјесеци живота.

На годишњицу смрти, његов некадашњи клуб Сампдорија игра меч у Серији Б против Ређијане.

Легендарни фудбалер је у својој тренерској каријери у периоду од 2013. године па до 2015. предводио екипу из Ђенове, а некадашњи клуб је одлучио да му се одужи тако што ће играти у специјализованим дресовима на којима ће бити лик српског тренера.

"Оставио је неизбрисив траг у нашем клубу и као играч и као тренер", стоји у саопштењу клуба.

 

Специјалиста за слободњаке

 

Михајловић је рођен 20. фебруара 1969. године у Вуковару. Поникао је у локалном Борову у којем је постао професионалац 1986.

Двије године касније прешао је у новосадску Војводину, а 1990. стиже у Црвену звезду са којом је постао шампион Европе и свијета.

Послије двије сезоне на "Маракани" сели се у Италију гдје је у дресу Роме, Сампдорије, Лација и Интера стекао статус једног од најбољих дефанзиваца Серије А.

Био је специјалиста за слободне ударце и пенале, а сматра се за једног од најбољих извођача "слободњака" у историји фудбала. Са Андреом Пирлом дели рекорд са највише голова из слободних удараца у историји Серије А – 28.

Био је шампион Италије са Лациом и Интером, а са римским клубом је освојио још Куп побједника Купова и УЕФА Суперкуп.

Проглашен је за најбољег фудбалера Југославије 1999. године.

Одиграо је 63 утакмице за репрезентацију и постигао десет голова.

Као тренер је водио Болоњу, Катанију, Фиорентину, Сампдороију, Милан, Торино, Спортинг и на крају Болоњу.

Био је и селектор Србије, а 2019. је добио признања за тренера сезоне у нашој земљи, преноси Б92.нет.