Лана Пудар за "Независне": Желим да БиХ донесем олимпијску медаљу :: Semberija INFO ::

 

Лана Пудар за "Независне": Желим да БиХ донесем олимпијску медаљу


Foto: Velibor Tripić
  Извор: Независне новине

Девет медаља и 13 финалних трка на великим такмичењима биланс је Лане Пудар у 2023. години. На крају још једне плодоносне године стигло је ново признање за седамнаестогодишњу тинејџерку из Мостара. Лана Пудар је на традиционалној 23. манифестацији Избор спортисте године у организацији "Независних новина" и Радио-телевизије Босне и Херцеговине по други пут у низу изабрана за најбољу спортисткињу године.

На посљедњем Европском сениорском првенству у малим базенима у румунском Отопенију Лана се домогла бронзаног одличја у дисциплини 200 м делфин стилом уз нови европски јуниорски рекорд. На истом такмичењу освојила је шесто мјесто на 100 м делфин стилом. Раније је у Београду постала трострука јуниорска првакиња Европе (50, 100 и 200 м делфин стилом) и двострука свјетска јуниорска шампионка (100, 200). У Израелу је освојила и сребро (50), те је изабрана за најбољу такмичарку свјетског шампионата. У сениорској конкуренцији има још два одличја са Свјетског купа. Такође је испливала двије олимпијске норме за наступ на Олимпијским играма у Паризу 2024. године.

НН: Лана, већ другу годину заредом сте најбоља спортисткиња своје земље. Колико Вам значе признања која долазе из Ваше земље?

ПУДАР: Свакако да ми значе пуно. Да кажем другачије, не би била искрена. Пуно тешког рада је иза мене и мог тима у години која је на измаку и сви постигнути резултати су плод тог рада. И нормално да је врло лијеп осјећај када то препозна средина из које долазиш.

НН: Иза Вас је још једна незаборавна година у којој сте показали да упркос томе што сте још увијек јуниорка, спадате у сами врх свјетског пливања. На шта сте посебно поносни у 2023. години?

ПУДАР: Од свих признања у 2023. години најдраже ми је оно за најбољу пливачицу Свјетског јуниорског првенства које је ове године одржано у Израелу. Не бих да звучим превише самоувјерено, али сам се заиста надала освајању медаља на Свјетском првенству у све три дисциплине које сам пливала, као и обарању рекорда свјетских првенстава у дисциплини 200 метара делфин. Међутим, када су ме прогласили за најбољу пливачицу првенства, била сам у исто вријеме врло изненађена и одушевљена.

НН: Колико Вам значи сва подршка коју добивате из свих крајева широм БиХ. Једна сте, чини се, од ријетких које својим успјесима изазивају исту радост како људи у Мостару, тако и у Бањалуци, Сарајеву...?

ПУДАР: Чини ме поносном и сретном. Ја само радим оно што волим и драго ми је да људи то цијене и поштују. Ваљда је људима драго када виде да и спортисти из наше земље могу постизати врхунске резултате. Гдје год боравим у нашој држави, али и у свим државама региона, имам само позитивна и дивна искуства. Људи ме препознају и изузетно цијене и поштују све ово што радим.

НН: Да ли је сљедећа година можда и најважнија у Вашој каријери, с обзиром на то да се одржавају Олимпијске игре, које ће бити Ваш главни циљ?

ПУДАР: Па може се и тако рећи. Сваком спортисти олимпијска година је најбитнија и Олимпијске игре су најбитније такмичење за које се највише припремамо. Мој главни циљ је прије свега да будем здрава, без икаквих повреда и да се покушам што боље припремити како бих могла пружити најбоље од себе што могу пружити у том тренутку. А заиста мислим и вјерујем да могу имати врло квалитетан наступ. За који пласман ће то бити довољно, видјећемо. Нешто се и друге дјевојке питају.

НН: Већ имате искуства са прошлих Игара, колико Вам то може помоћи да у Паризу будете бољи него када сте дебитовали у Токију?

ПУДАР: Свако велико такмичење је једно огромно искуство, а наступ на ОИ можда највеће и најдрагоцјеније. Имала сам свега 15 година када сам наступила у Токију и све ми је било чудно, велико, спектакуларно и помало застрашујуће. Имала сам, чини ми се, више жељу да се сликам са пливачицама које су ми биле узори и неко коме сам се дивила док сам их гледала на ТВ-у, него да се такмичим с њима. Епидемиолошке мјере због короне су биле ригорозне и нисам успјела нешто превише ни доживјети све што са собом носе Олимпијске игре. Тако да се заиста радујем Играма у Паризу и овај пут долазим потпуно свјесна онога шта су Олимпијске игре и шта могу да постигнем.

НН: Свјесни сте да су очекивања бх. јавности велика, колико то може утицати на Ваше наступе, односно да ли то може донијети један вид притиска који Вам сигурно није потребан?


ПУДАР: Ја тако не гледам на то. Мени то само даје додатни мотив да дам све од себе. Мени је лијепо и чини ме поносном када видим подршку наших људи и учинит ћу све да их обрадујем и учиним сретним својим резултатима.

НН: Знате ли већ план припрема за наредну годину и на шта ћете стављати главни фокус?

ПУДАР: План и програм припрема и свих активности везаних за све моје наступе састављају моји тренери Дамир Ђедовић и Горан Граховац. Моје је да их слушам и да покушам одрадити све што је до мене. Али свакако да ће главни фокус, што се тиче припрема и такмичења, бити на наступу у Паризу.

НН: Жеља свих у новој години биће медаља из Париза, које су Ваше жеље за 2024. годину и порука за све оне који Вас подржавају?

ПУДАР: Као што малоприје рекох, највећа жеља ми је да будем здрава. А онда свакако да ми је велика жеља освојити прву олимпијску медаљу за своју земљу. Знам сигурно да ћу дати све од себе да то урадим. Свим људима који ме подржавају, као и свим људима у нашој држави желим прије свега добро здравље и пуно успјеха у свему ономе што их чини сретним и задовољним.