Спортска 2024. у знаку ОИ и ЕП у фудбалу: Новак, Пикси и кошаркаши на потезу :: Semberija INFO ::

 

Спортска 2024. у знаку ОИ и ЕП у фудбалу: Новак, Пикси и кошаркаши на потезу


Извор: Глас Српске / Дејан Кондић

БАЊАЛУКА - Свака година у којој се одржавају Олимпијске игре је посебна, а када је она гарнирана Европским првенством у фудбалу спектакл је потпун.

Почетак године обиљежиће континентални шампионат у рукомету, који се од 10. до 28. јануара одржава у Њемачкој. Србија и БиХ покушаће да буду међу најпријатнијим изненађењима. “Орловима” је циљ да преко ЕП изборе пласман на Олимпијске игре у Паризу, које су на програму од 26. јула до 11. августа. Исту жељу и подједнако тежак задатак имаће и српски одбојкаши. Њих пут до највеће свјетске смотре води преко ранг-листе.

Женска кошаркашка репрезентација Србије ће од 8. до 11. фебруара играти против Бразила, Аустралије и Њемачке у квалификацијама за Олимпијске игре, а турнир ће бити одржан у Рио де Жанеиру. Како је за пролазак на такмичење у Паризу, потребно завршити међу три најбоље екипе “орлицама” ће бити довољна само једна побједа за наставак континуитета учешћа на Играма, јер су биле дио ОИ у Рију 2016. године и Токију 2021.

Шансу да оду на Игре имају и ватерполисти Србије. Прву већ од 3. до 16. јануара, када је на распореду Европско првенство, са којег ће само шампион на ОИ. Ако “делфини” ни тада не успију, онда ће нову прилику имати од 2. до 18. фебруара, када се у Дохи игра Свјетско првенство, са којег ће чак четири екипе обезбиједити визу за олимпијски турнир.

Иначе, пласман на Игре које се у Паризу од 26. јула до 11. августа остварили су кошаркаши, одбојкашице, баскеташи 3х3, те атлетичари Ивана Шпановић, Милица Гардашевић, Ангелина Топић, по један бициклиста и бициклисткиња, боксери Вахид Абазов, Наталија Шадрина, мушки и женски четверци у кајаку, веслач Јована Арсић, стрељачи Зорана Аруновић и Дамир Микец, пливач Андреј Барна и рвачи Андрија Мићић, односно Хетик Цаболов.

На претходним играма у Токију српски спортисти освојили су девет медаља, три златне, једну сребрну, пет бронзаних, што је рекорд српског олимпијског тима. У Паризу се очекује више. Новак Ђоковић поред жеље да коначно освоји “календарски слем”, односно сва четири гренд слема у једној години нишани и злато са Олимпијских игара, једино које нема у својој колекцији. Доста се очекује од сребрних кошаркаша са минулог Мундобаскета, који би требало да буду јачи за Николу Јокића.

Што се тиче фудбала, “орлови” се послије 24 године враћају на Европско првенство. Нација ће чети Драгана Стојковића Пиксија држати палчеве да бар изађе из групе, а ако до тога дође памтиће се дуго ова година. Такмичење је од 14. јуна до 14. јула, а Србија је у групи са Словенијом, Данском и Енглеском.

Република Српска

Доста од ове године очекују и спортисти у Републици Српској. Борчеви фудбалери на најбољем су путу да освоје титулу у Премијер лиги, рукометаши и рукометашице “црвено-плавих” желе исто, као и кошаркаши Игокее. Шампионски ловор браниће одбојкаши Радника, конкуренција је никад јача, али и жеља Бијељинаца никад већа да “не дају” титулу. Такође, публика у Републици Српској биће ускраћена за тениски спектакл Српска опен, јер се турнир враћа у Букурешт.