Бекенбауер је био један од тројице "одабраних" на планети :: Semberija INFO ::

 

Бекенбауер је био један од тројице "одабраних" на планети


Извор: Глас Српске

Фудбалски свијет се опрашта од легендарног Франца Бекенбауера који је преминуо у 79. години.

Бекенбауер ће остати упамћен као највећи фудбалер којег је Њемачка имала и један од најбољих играча свијета свих времена.

Бекенбауер је освојио све што је могао у својој каријери, а један је од тројице који су били свјетски прваци и као играчи и као тренери.

Осим њега, то је успјело још само Французу Дидију Дешаму и Бразилцу Марију Загалу, који је такође недавно преминуо

Имао је надимак "Кајзер" по којем је био познат широм свијета, као и по својој препознатљивој игри. Био је дефанзивац који је активно учествовао у креирању напада својих тимова. На основу његове игре измишљена је позиција "либеро" у фудбалу. 

Преминуо Франц Бекенбауер

Играо је за Бајерн Минхен, Њујорк Космос и ХСВ. С Баварцима је четири пута био првак Њемачке (1969., 1972., 1973. и 1974. године) и три пута је освајао Лигу првака (1974., 1975. и 1976. године). И с ХСВ-ом је био првак Њемачке 1982. године.

Освојио је и четири купа Њемачке, те три наслова са Њујорк Космосом, пише Аваз.

Био је једини дефанзивац са двије Златне лопте, које је освојио1972. и 1976. године, а као фудбалер је 1972. предводио Њемачку до титуле шампиона Европе. Двије године касније водио је популарне "Панцере" до освајања Свјетског првенства.

Био је именован у Свјетски тим 20. вијека 1998. године, те у тим снова ФИФА Свјетског првенства 2002. године. Такође, 2004. је уврштен у ФИФА списак са 100 највећих живих свјетских играча.

Од 1994. до 2009. године био је на функцији предсједника Бајерна из Минхена. 

Угледни њемачки "Билд" је објавио како су смрт његовог сина Стефана (Степхан) 2015. године и гласине о корупцији на Свјетском првенству 2006. утицале на њега.

Од тада се и његово здравље погоршало. Инфаркт ока, операције срца, плус Алцхајмерова болест с придруженом деменцијом.