У Њемачкој данас почиње ЕП, рукометаши БиХ на старту против браниоца наслова Шведске :: Semberija INFO ::

 

У Њемачкој данас почиње ЕП, рукометаши БиХ на старту против браниоца наслова Шведске


Извор: Фена (Х.С.) / БХРТ

Уводним утакмицама Француска - Сјеверна Македонија те Њемачка - Швајцарска данас ће у затвореном ногометном стадиону у Меркур Шпил-Арена у Дизелдорфу, пред рекордних више од 50.000 гледалаца, почети 16. европско првенство за рукометаше.

На првенству ће наступити 24 репрезентације, међу којим је и селекција Босне и Херцеговине, која на европској смотри учествује други пут заредом. На прошлом ЕП-у 2020. године у Мађарској и Словачкој бх. рукометаши заузели су 23. мјесто.

Репрезентације су распоређене у шест група са по четири екипе, а утакмице ће се у наредних 18 дана, поред наведена два сусрета у Дизелдорфу, играти и у Берлину, Кeлну, Хамбургу, Хановеру, Манxajму и Минхену. 

Титулу у Њемачкој бране рукометаши Шведске, који су у на прошлом ЕП-у у финалу у Будимпешти савладали Шпанију са 27:26. Управо ће Швеђани у Е групи бити први противник изабраника селектора Ирфана Смајлагића.

Сусрет Шведска - БиХ је на програму у четвртак, 11. јануара, у САП Арени капацитета 13.200 гледалаца у Манхajму, с почетком у 20.30 сати. Остала два сусрета групне фазе екипа БиХ играт ће се такођер у Манхajму 13. јануара против Низоземске (18.00 сати) те 15. јануара против Грузије (18.00).  

Поред Швеђана и Шпанаца у најужи круг фаворита према кладионицама су екипе Француске, Данске те домаћина Њемачке.

Групе на 16. ЕП:
А-група (Дизелдорф, Берлин): Француска, Њемачка, Сјеверна Македонија, Швицарска
Б-група (Манхajм): Шпанија, Аустрија, Хрватска, Румунија
Ц-група (Минхен): Исланд, Мађарска, Србија, Црна Гора
Д-група (Берлин): Норвешка, Словенија, Пољска, Фарска Острва
Е-група (Манхajм): Шведска, Низоземска, Босна и Херцеговина, Грузија
Ф-група (Минхен): Данска, Португал, Чешка Република, Грчка

Као и прије двије године ЕП ће се играти у двије групне фазе, наког чега ће услиједити и елиминационе борбе. У првом и другом дијелу пласират ће се по двије најбоље екипе из сваке групе.

У првом дијелу првенство ће се одржати у Берлину, Манхajму и Минхену. У другом дијелу такмичења групе ће се укрштати, а репрезентације ће одиграти по четири утакмице. У Првој ће играти по двије најбоље репрезентације из група А, Б, Ц у Келну, а у Другој групи у Хамбургу најбоље екипе из група Д, Е и Ф.

Финалисти ЕП-а осигурат ће наступ на СП-у 2025. чији ће домаћини бити Хрватска, Данска и Норвешка, а првак Европе ће се директно квалификовати за овогодишње Олимпијске игре у Паризу. Елиминациони сусрети ће се одржати у Келну.

На досадашњим првенствима најуспјешнија је Шведска са пет титула, слиједе Француска са три, док Шпанија, Данска и Њемачка имају по двије тутле.

Међу 18 судијских парова који ће дијелити правду на ЕП-у Босна и Херцеговина ће такођер имати своје представнике, то су браћа Амар и Дино Коњичанин из Високог.