И када не игра најбољи је: Нолетова 413. седмица суверене владавине свјетским тенисом :: Semberija INFO ::

 

И када не игра најбољи је: Нолетова 413. седмица суверене владавине свјетским тенисом


Foto: Tanjug/AP
Најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић не игра још од 26.јануара али упркос томе његова предност на АТП ранг листи се увећава.

Први рекет свијета ужива у одмору и времену са породицом док се његови ривали зноје по турнирима широм свијета и никао да му запријете да врху.

Ноле је данас почео 413. седмицу на врху, а прва позиција му је загарантована још неколико седмица а врло вјероватно и до краја марта јер у овом периоду не брани никакве бодова.

У седмицама испред нас је још неколико турнира прије него што се Новак врати на терен усред калифорнијске пустиње у Индијан Велсу, али је сигурно да се његова предност неће истопити.

Наставиће се доминација и након Индијан Велса и Мајамија, на којима би Новак требало да заигра. С обзиром да на тим турнирима није био неколико година због прописа везаних за вирус корона и за вакцинацију он не брани бодове и само може да увећа бодовни салдо, па се очекује да пребаци границу од преко 10.000 АТП бодова у марту.

Тренутно има 9.855 бодова и додатно је побјегао другопласираном на АТП листи Карлосу Алкаразу. Млади Шпанац је бранио 250 бодова из Буенос Ајреса, али је послије пораза од Николаса Жарија 7:6, 6:3 испао у полуфиналу па је изгубио 150 поена.

Сада је на 9.105 поена, а већ наредне седмице иде у Рио де Жанеиро. Тамо је прошле године изгубио у финалу од Камерона Норија и мораће да побиједи како би увећао бодовни салдо. Свакако, Новак му је и тада ван домашаја јер Алкараз у Индијан Велсу брани титулу и не може да дода ни бод како год да одигра а може доста да изгуби ако буде играо као у Буенос Ајресу.

Трећи рекет свијета Рус Данил Медведев је остао без 500 бодова прошле године освојених у Ротердаму пошто није уопште играо тај турнир, а за двије седмице ће у Дубаи на којем брани титулу. Тамо би могао да оде као четврти на свијету јер Италијан Јаник Синер сада има 8.100 бодова на четвртом мјесту. Уколико Синер освоји турнир у Низоземској (АТП 250) имаће 8.270, пет више од Руса. Што се Индијан Велса тиче Синер брани полуфинале, Медведев финале и јасно је да је Новак још неколико седмица сигуран на врху.

Српски ас мијења тениску историји готово свакодневно, његови рекорди су апсолутни, важе за све конкуренције, а пољска тенисерка Ига Швјонтек сматра да би није неогуће да се појави неко ко ће надмашити Ђоковићеве успјехе.

"Сигурно је да су Ђоковићеви рекорди достижни, уосталом он их је достигао. Међутим, не бих рекла да себе видим као особу која ће освојити толико гренд слемова, чини ми се апстрактним. Али никада се не зна, када сам била млада нисам знала ни да ћу освојити четири гренд слема нити бити број 1", наводи прва тенисерка свијета.

(Танјуг)