ПОСЛЕ ФИНАЛА КУПА СРБИЈЕ У КОШАРЦИ: Како се пуни финансијски кош Звезде и Партизана? :: Semberija INFO ::

 

ПОСЛЕ ФИНАЛА КУПА СРБИЈЕ У КОШАРЦИ: Како се пуни финансијски кош Звезде и Партизана?


Жељко Обрадовић (Фото Бета/С. Ђорђевић)
Извор: Политика

Тренер „црно-белих” покренуо је питање буџета наша два највећа клуба, а говорио је и о томе ко од њих има статус „државног пројекта”.

Финални меч Купа Радивоја Кораћа, одигран у Нишу у суботу увече, у којем је Црвена звезда савладала Партизан са 85:79, готово да је пао у други план након конференције за новинаре коју је након утакмице одржао тренер „црно-белих”  Жељко Обрадовић. Ненадано је најтрофејнији европски тренер обраћање започео причом о буџетима наша два највећа кошаркашка клуба, као и о томе који од њих ужива статус „државног пројекта”. У тему о финансирању Звезде и Партизана јуче се укључио и сам председник Србије Александар Вучић, који је прокоментарисао Обрадовићеве наводе у гостовању на ТВ Прва.


– Откад сам дошао, прича се да је Партизан државни пројекат. Већа лаж није изговорена – изјавио је прексиноћ у Нишу Обрадовић, уз апел челницима „црно-белих” да у јавност изађу са подацима о финансирању.

На ову „прозивку” јуче се огласио председник КК Партизан Остоја Мијаиловић. У краткој изјави о клупском буџету и финансијској помоћи државе рекао је да је то „генарално табу тема код нас”.

– Али, постоје подаци и у Евролиги, постоје подаци у Агенцији за привредне регистре, они су јавно доступни. Без обзира на то, ми ћемо ускоро поново изаћи с егзактним подацима о расходима и приходима клуба – истакао је Мијаиловић.

Више светла на „табу тему” бацио је председник Александар Вучић. Како је рекао за ТВ Прва, „не морају они из клуба да пожуре да говоре о томе, код нас је све транспарентно”.

– Могао сам да се осмехујем, али говорим са збиљом зато што је ово један одвратан напад на државу који се догађа сваки дан, не само од овог човека него из из других клубова, па и Звезде. Богом је дано да сте против државе. Кад се постигне успех, кажу „упркос држави”. А ништа не би било да им нема државе. Можда један, али пре ће бити ниједан клуб у Европи нема подршку државе као Партизан и Црвена звезда – нагласио је председник Вучић, а онда се осврнуо на тему финансијских обавеза према држави.


 – Хоћете да вам кажем како се плаћају порези? Тако што ми данас дамо паре, они сутра уплате. Осам година Партизан не би играо Европу да нисмо платили. Звезди нисмо платили 2014. и није играла Европу – прецизирао је Вучић и навео одакле је новац стизао у клубове „вечитих ривала”.

– Директан новац од државе, од „Телекома”, НИС-а, преко града, градског новца, све то јер је држава тражила да буду помогнути. Плаћамо енормне суме. По три пута нижој цени добијају халу Арена, излажење у сусрету вези с порезом, приватнике којима држава каже да подрже клуб за који и не навијају. Рећи ћу Синиши Малом да све те податке припреми. Држава је увек најлакша монета за поткусуривање. Најлакше је рећи да су против државе, али је срамота рећи да добијају паре од државе и да је онај други миљеник. А без државе не би постојали, немојте да вас лажу! Од оних акција за скупљање пореза динара нису уплатили и то вам животом гарантујем. Погледао сам папире и дужни су шест милиона евра, а Звезда 1,2 милиона евра пореза у кошарци – истакао је Вучић.

Према његовим речима, Црвена звезда и Партизан су добили око 50 милиона евра од државе у последњих неколико година, што није случај ни са једним другим клубом у Европи. Такође, најавио је да ће наредних дана бити објављени подаци о финансијама „вечитих ривала”, када ће о oвој теми бити и више речи.