Други такмичарски дан на 31. Кадетском и омладинском првенству Републике Српске у шаху у Дворовима :: Semberija INFO ::

 

Други такмичарски дан на 31. Кадетском и омладинском првенству Републике Српске у шаху у Дворовима


На најмасовнијем шаховском такмичењу, 31. Кадетском и омладинском првенству Републике Српске, које се одржава у хотелу “Свети Стефан” у Дворовима данас се игра друго коло.
 
Шаховски судија Сара Јаћимовић из Бањалуке, женски ФИДЕ мајстор, прати такмичење педесетак дјевојчица у шаху које су у Дворове дошле из свих градова Републике Српске.


 
“Дјевојчице су показале фантастично знање из шаха. Оне су мирније у односу на дјечаке и озбиљније приступају свакој шаховскопј партији. На овом такмичењу петина учесника су дјевојчице, што је изузетно добар омјер, јер је у шаху увијек било пуно мање дјевојака”, каже Сара Јаћимовић која је већ двадесетак година у свијету шаха.
 
Савезни шаховски судија Лало Перић, а недавно је у Београду добио и признање оперативни тренер шаха, каже да је у Бијељини већ неколико година евидентна експанзија, када је у питању интересовање младих за шах.


 
“Бијељина има и ФИДЕ мајсторе, Мирка Шаина и Немању Лазића. Константно учествују на турнирима. Њихово вријеме тек долази. Пуно је квалитетних шахиста и оних који вриједно уче”, каже Лало Перић.
 
 Немања Шипка, међународни шаховски судија каже да четири године траје континуитет у озбиљном и квалитетном приступу шаху у Републици Српској.


 
 “Дошло је до повећања броја такмичара у свим категоријама, како у кадетским и омладинским, тако и у смислу броја екипа које учествују на Купу Републике Српске или у Другој лиги. Континуиран рад донио је резултате који су видљиви. На овом такмичењу у Дворовима имамо 239 учесника из 22 шаховска клуба. У току је Шаховско првенство у ФБиХ и тамо је присутно стотињак учесника. Почело је Кадетско и омладинско првенство Србије. Само у Београду има допло више шаховских клубова него у Републици Српској. На том такмичењу је нешто мање од стотину и педесет учесника. Шах је постао популаран међу дјецом и младима у Републици Српској. Ово је прилика да упутимо апел нашим надлежним институцијама да подрже овај интелектуални спорт, како бисмо могли постизати још боље резултате”, каже Немања Шипка, истичући да шах развија спортски и такмичарски дух.


 
“Шах издваја од осталих спортова управо то што се шахом могу бавити сви, од пет до 105 година старости. Није битна вјера, раса и поријекло, већ искључиво знање на 64 црно - бијела поља. У шаху је потпуна равноправност међу половима. Имамо опен турнире на којима се равноправно такмиче мушкарци и жене, јер је у питању надметање интелекта, надметање способности размишљања, планирања, рачунања потеза. И по томе је шах специфичан. У више од 40 земаља свијета шах је интегрисан у образовне системе. У 2012. години Европски парламент је усвојио декларацију којом налаже обавезно увођење шаха у основне школе и образовне системе држава чланица. Након стогодишњег истраживања тачно су дефинисани сви бенефити које доноси систематско изучавање шаха. Надамо се да ће и у Републици Српској у наредном периоду шах бити интегрисан у образовни систем”, каже Немања Шипка, истичући да је у свијет шаха ушао са седам година, а већ шеснаест година је шаховски судија, исто толико води и Шаховски клуб “Гамбит” који је он основао.


 
(Семберија Инфо)