VUNENE ČARAPE NAJBOLjE GRIJU NOGE :: Semberija INFO ::

 

VUNENE ČARAPE NAJBOLjE GRIJU NOGE


Zima, iako kalendarski još uvjek zvanično nije stigla, osjeća se u vazduhu. U skladu sa njom se i oblačimo. Starije, ali i mlađe generacije koje vode računa o svom zdravlju  sve više se odlučuju na odjevne predmete izrađene od prirodnih materijala. Vuna je jedan od njih.  Ona ima prirodnu osobinu regulisanja temperature, suši se brže od pamuka i veoma dobro grije. Ne upija znoj. Može izazvati neugodno „grebuckanje“  na koži, ali ono je tu da nam pojača cirkulaciju krvi.

Kao jedan od najstarijih zanata u Semberiji - pletenje je duboko ukorijenjeno u našoj kulturi. Pretežno se uči od starijih - mama i baka. Najčešće se pletu čarape, pape, džemperi i slično. Čarape, pape ili nešto slično štrikano od vune može se kupiti i na Zelenoj pijaci.

-Prodaja nekada ide dobro, nekada slabo, ali mora se raditi, preživljavati, ipak ide zima, praznici su blizu. Pletem od malena, zanat sam naučila od majke. Za čarape mi treba od četiri do pet sati, a za pape oko dva sata da ih ispletem. Nekada sam plela i džempere, ali sada radim samo pape i čarape. Cijena kod mene se kreće od pet do deset konvertibilnih maraka za pape i čarape“ za „Semberija info“ rekla je Rosa Melešević, koja nudi ovu robu.

Za „Semberija info“ Desanka Vasić zakupac tezge na Zelenoj pijaci, kaže da što se tiče potražnje, ovih dana je na zavidnom nivou.


- Imam svoje redovne mušterije, pa tako da uvijek ima posla. Štrikam sve - od džempera, pojaseva, štucni, helanki, papa, čarapa, kapa, rukavica.  Najviše po narudžbi radim. Od malena sam u ovom poslu, naučila sam od majke. Dnevno i do tri para čarapa ispletem, a za džemper mi trebaju nepuna dva dana. Vid me još uvijek odlično služi. Uglavnom, koristim vunu, ali ima i onih koji traže vunicu, ali to je rijetko. Cijene su pristupačne pa tako da kape koštaju osam konvertibilnih maraka, čarape od osam do 15 konvertibilnih maraka, pape od pet do sedam konvertibilnih maraka, rukavice osam konvertibilnih maraka. Cijena prsluka zavisi od veličine i kreće se od 25 do 35 konvertibilnih maraka“, pojašnjava Desanka Vasić.


-Pletem godinama, od materijala koristim vunu i treviru. Zanat sam naučila od moje pokojne majke.  Pletem sve, od malih do velikih papa. Potražnja je jako dobra, narudžbi ima mnogo. Cijena velikih papa se kreće od pet do osam konvertibilnih maraka, a dječije su po tri  konvertibilne marke i vunene dječije čarape su od tri do četiri konvertibilne marke“, kaže za  „Semberija info“ Spomenka Radovanović.


Smilja Milenković kaže da nije baš zadovoljna prodajom.
-Prodaja i potražnja, po mom mišljenju, ide dosta slabo. Da li je besparica ili nas ima mnogo što prodajemo, ne znam tačno, ali tako je. Ja samo prodajem pape, a ne štrikam,  jer kada bi i štrikala ih, meni bi trebalo mnogo vremena da ih uradim. Cijena se kreće od sedam do osam konvertibilnih maraka, a ona zavisi od veličine i vrste“, dodaje Smilja Milenković.

Kod ove trgovkinje mogu se kupiti i lutkice napravljene od vune i njihova cijena je tri konvertibilne marke.

Semberija info