Kvalifikacije za Svjetski kup harmonike :: Semberija INFO ::

 

Kvalifikacije za Svjetski kup harmonike


 U sali Sokolskog doma u Bijeljini danas se održavaju kvalifikacije za Svjetski kup harmonike koji će se u septembru ove godine održati u Bijeljini. Kvalifikacije su organizovane za učenike srednjih škola sa područja Republike Srpske i FBiH, iz Bijeljine, Tuzle, Banjaluke, Sarajeva i Mostara.

Profesor dr Slaviša Perić, direktor Muzičke škole “Kornelije Stanković”, osnivač Festivala “Dani harmonike” kaže da će među takmičarima koji učestvuju na ovogodišnjem festivalu biti izabrani učesnici Svjetskog festivala harmonike.

Član žirija u okviru kvalifikacija za srednje škole za Svjetski kup, profesor Artjom Nižnij kaže da su preslušali izvođenje velikog broja kandidata, iz čega se može zaključiti da je izuzetno visok nivo izvođenja muzike na harmonici.



“Tradicionalno već, na svim takmičenjima i festivalima harmonike, uvijek su iz zemalja bivše Jugoslavije na takmičenja dolazili izuzetno dobri kandidati”, kaže Artjom Nižnij.

Profesor Vojin Vasović, član žirija iz Srbije, takođe, kaže da je nivo izvođenja muzike na harmonici izuzetno visok.

“Preslušali smo šest kandidata, još moramo preslušati pet kandidata. Teško ćemo odlučiti i izabrati one najbolje. Ipak , već se naziru i favoriti koji su pokazali najbolje znanje. Već nekoliko godina sam u žiriju “Dana harmonike”. U svim državama bivše Jugoslavije još uvijek se dobro i kvalitetno radi u osnovnim i srednjim muzičkim školama. Inače, pripadam starijoj generaciji, a u žiriju se nalazi i moj profesor Radomir Tomić, koji je, takođe, član žirija. Veoma sam ponosan na kvalitet muzike na harmonici koja se na ovim prostorima njeguje”, kaže profesor Vojin Vasović.
 
Semberija Info