RiTe Ugljevik : Kiša izazvala bujice na površinskom kopu, tehnološki proces nije ugrožen :: Semberija INFO ::

 

RiTe Ugljevik : Kiša izazvala bujice na površinskom kopu, tehnološki proces nije ugrožen


Kiša koja prethodnih sedmica uporno pada izazvala je bujice i na površinskom kopu u Ugljeviku. Prema riječima nadležnih u RiTE Ugljevik, voda se zadržava na jednom dijelu kopa, a radnici danima vrijedno rade kako bi spriječili posljedice, te da bi proizvodnja što prije bila normalizovana.


 
“Bez obzira na situaciju u prethodnom periodu, ali i najave novih padavina, svi radnici Rudnika, zajedno sa nadzorno-tehničkim osobljem, nastaviće da ulažu maksimalne napore kako snabdijevanje Termoelektrane ugljem ni jednog momenta ne bi bilo ugroženo”, rekao je Dragiša Vidaković, izvršni direktor za poslove proizvodnje uglja i razvoj Rudnika.
 
Vidaković je istakao da je prioritet normalno odvijanje proizvodnje u RiTE Ugljevik, te dodao da su, zahvaljujući ozbiljnom pristupu radnika i njihovoj pravovremenoj reakciji, spriječene posljedice po Rudnik.
 
Prema riječima Branislava Naćića, tehničkog rukovodioca eksploatacije u RJ Rudnik, tehnološki proces nije ugrožen, a na površinskom kopu ugljevičkog rudnika u toku je odvodnjavanje.


 
“Ono što je važno da istaknem je da je naš ugalj ostao van poplavljenog područja. Voda nije došla do naših radnih etaža, one nisu zaplavljene, tako da tehnološki proces nije ugrožen. Ipak, problem će nastati samo ako se jake padavine nastave. Ovdje na rudniku imamo četiri vodosabirnika sa ukupno pet pumpi. Sve te pumpe rade tokom cijele godine, ali njihov intenzitet rada zavisi od količine vode”, rekao je Naćić.
 
“Zbog ozbiljnosti situacije i hitnosti u rješavanju novonastalih problema više puta je bila angažovana i jedinica za spašavanje koja je maksimalno odgovorila zadatku. Posebno je bilo izazovno raditi u noćnim uslovima kada je usljed jakog intenziteta padanja kiše dotok vode bio veći nego što to može primiti vodosabirnik u Južnom reviru”, dodao je on.


 
Eksploatacija uglja biće nastavljena odmah po prestanku padavina i osposobljavanja saobraćajnica na kopu.
 
“Od početka godine je bilo preko 50 kišnih dana. Ispunjenje plana otkrivke za maj, u kom smo imali 13 kišnih dana, je 76%. S obzirom na trenutne vremenske prilike, već sada je jasno da će to imati negativan uticaj na ostvarenje plana proizvodnje u junu u punom kapacitetu. Samo do 12. juna, imali smo sedam kišnih dana u tom mjesecu”, objasnio je je Bojan Bojić, tehnički rukovodilac Radne cjeline “Otkrivka”.
 
Mehanizacija na kopu je obezbijeđena brzom reakcijom radnika koji su je na vrijeme evakuisali iz zone ugrožene zbog porasta nivoa vode. Za radnike na površinskom kopu, koji su pokazali visok nivo spremnosti i obučenosti u vanrednim situacijama, poseban izazov predstavljao je rad u noćnim uslovima.