U Balatunu održan jubilarni 25. „Vidovdanski turnir“ :: Semberija INFO ::

 

U Balatunu održan jubilarni 25. „Vidovdanski turnir“


U Balatunu održan jubilarni 25. „Vidovdanski turnir“ u gađanju glinenih golubova i tradicionalni sedmi po redu turnir u fudbalu po zaseocima.

U semberskom selu Balatun, danas je održan jubilarni, 25-i po redu „Vidovdanski turnir“  u gađanju letećih meta, poznatijih kao „glineni golubovi“. Organizator i domaćin ovog tradicionalnog turnira je Lovačka sekcija Balatun u okviru Lovačkog udruženja „Golub“ Brodac. Kao i svih ovih godina do sada ovaj turnir je okupio veliki broj lovaca i ljubitelja lovnog streljštva.



Miroslav Škorić, predsjednik organizacionog odbora „Vidovdanskog turina“ u Balatunu, istakao je da su lovci Lovačke sekcije Balatun u okviru Lovačkog udruženja „Golub“ Brodac bili pioniri u lovnom streljaštvu, a da tradicionalni „Vidovdanaski turnir“ okuplja lovce Semberije, Majevice, kao i lovce iz drugih regija, te  i iz Mačve i Srema.



- Mi baštinimo ovu tradiciju iz perioda HH vijeka, kada se u Bosanskoj Rači održavalo takmičenje u gađanju glinenih golubova povodom Dana borca koji se obilježava četvrtog jula. Tada, kao i sada mi smo bili organizatori, a iz nekih razloga mi smo to premjestili u Balatun, te vremenski  vezali za veliki srpski praznik Vidovdan. Cilj ovog turnira je popularizacija lovnog sporta u smislu unapređenja lovnog streljaštva, kao i lovačko druženja“, istakao je Škorić i dodao da su za najbolje ekipe obezbjeđeni pehari, a za najbolje pojedince medalje.



Pored takmičenja u gađanju letećih meta, održano je i takmičenje u lovačkoj disciplani poznatom kao „Lovačka šicara“, gdje prema Škorićevim riječima, lovci pokušavaju da pokažu svoje umjeće i streljačke sposobnosti, gađajući mete na klatnu na udaljenosti od 20, 25 i 70 metara, te da su i za najbolje iz te discipline obezbjeđene nagrade.



Zoran Novaković, olimpijac BiH u streljaštvu iz Dvorova prisjetio se da je zajedno sa Miroslavom Škorićem i ostalim prijateljima lovcima  organizovao takmičenje prije 25 godina, te istakao zadovoljstvo što se tradicija ne prekida i da je iz godine u godinu sve bolja organizacija i velika posjećenost.



Pored  „Vidovdanaskog turnira“ u gađanju glinenih golubova, danas je i održan i tradicionalni, sedmi po redu turnir u fudbalu po zaseocima sela Balatun.



Miloš Đorđić, predsjednik FK „Balatun“ i jedan od organizatora današnjeg turnira u fudbalu istakao je da je cilj turnira prvenstveno druženje.



- Ovaj turnir je prilika da se družimo i da se okupimo, što najbitnije. Takođe, ovo je i prilika da promovišemo sport, a omladini bi poručio da se bave sportom  i da redovno odlaze na sportske terene, te da se bave sportom, jer na njima svijet ostaje,  od mlađih generacija sve zavisi“, istakao je Đorđić i dodao da su za najbolju ekipu i strelca obezbjeđeni pehari.

Nakon sportskih takmičenja, učesnici, ali i svi posjetioci nastavili su druženje pod šatorom.


Semberija info - S. Ristanović