Drugi stručni susret vaspitača i stručnih saradnika Republike Srpske :: Semberija INFO ::

 

Drugi stručni susret vaspitača i stručnih saradnika Republike Srpske


U organizaciji Udruženja vaspitača i stručnih saradnika Republike Srpske danas su u Etno - selu “Stanišići” otvoreni Drugi susreti vaspitača i stručnih saradnika Republike Srpske.

Nataša Cvijanović, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske izjavila je da vaspitači na ovakvim susretima imaju mogućnost i priliku da upoznaju primjere dobre prakse i da razmijene iskustva.



 “Ovo je i vid stručnog usavršavanja vaspitača i stručnih radnika u predškolskim ustanovama. Tema ovog skupa je vaspitavanje i razvoj djece predškolskog uzrasta kroz igru. Svako dijete uči iskustveno i najbolje uči kroz igru. Igra je osnovni medij za učenje djece predškolskog uzrasta”, istakla je Cvijanovićka.

 Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Ljubiše Petrovića izjavio je da Gradska uprava grada Bijeljina podržava ovakve susrete, istakavši da je predškolsko vaspitanje i obrazovanje izuzetno važno.

 “Ovakvi skupovi unapređuju rad predškolskih ustanova i vaspitavanje djece. Cilj je da u budućnosti imamo još bolje obrazovanu i vaspitanu djecu, samim tim i bolje društvo. Gradska uprava je u proteklom periodu preduzela konkretne korake na unapređenju predškolskog obrazovanja, izjednačavanju cijena smještaja djece u privatnim i javnim vrtićima, jer se na taj način smanjuje i taj finansijski pritisak na roditelje”, istakao je Ostojić.



 Slaviša Vujanović, direktor Vrtića “Čika Jova Zmaj” iz Bijeljine i predsjednik Udruženja vaspitača i stručnih saradnika Republike Srpske izjavio je da su gosti Drugog susreta vaspitača i stručnih saradnika Republike Srpske vaspitači i stručni saradnici iz Srbije, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.

“ Ovaj skup pokazuje naše opredjeljenje da jačamo kompetencije vaspitača u Republici Srpskoj i regionu. U naredena tri dana vaspitači će razmijeniti iskustva i pozitivnu praksu, sve u cilju jačanja kompetencija i poboljšanja uslova rada. U proteklom periodu učinili smo puno u smislu povećanja obuhvata djece predškolskim vaspitanjem. Sarađujemo sa lokalnim zajednicama i sa predškolskim ustanovama, sve u cilju poboljšanja uslova u predškolskim ustanovama. Trenutno je predškolskim vaspitanjem obuhvaćeno oko 30 odsto djece u Republici Srpskoj, što je izuzetno malo, poredeći se sa zemljama regiona. Moramo zajednički raditi na povećanju tog obuhvata”, kaže Vujanović, napomenuvši da ovom skupu prisustvuje više od 240 vaspitača I stručnih saradnika iz Republike Srpske i regiona.

(Semberija Info)