PETROVIĆ POZVAO VIŠKOVIĆA, MINIĆA I KOŠARCA NA HITAN SASTANAK :: Semberija INFO ::

 

PETROVIĆ POZVAO VIŠKOVIĆA, MINIĆA I KOŠARCA NA HITAN SASTANAK


Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović pozvao je na hitan sastanak Predsjednika Vlade i Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno, Ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zbog problema koji se nagomilavaju iz dana u dan ugrožavajući opstanak semberskih poljoprivrednika. 

Nakon što je izrazito sušan i topao period značajno ugrozio prinose na zasijanim žitnim poljima, uslijedile su nove nepogode u vidu obilnih padavina i dodatno pogodile već oslabljenu proizvodnju u mnogim mjesnim zajednicama, a pred semberskim agrarom su i neriješena pitanja otkupne cijene i problemi sa nedostatkom skladišnog prostora.

Povrh teškog stanja u oblasti zemljoradnje, Semberiju je pogodila i zaraza afričke kuge svinja, koja, ukoliko joj se brzo ne stane na put, prijeti da se raširi i desetkuje stočni fond ne samo u Semberiji, već i na drugim krajevima Republike Srpske i BiH i tako pričini nesagledivu štetu stočarstvu i privredi u cjelini. Time bi poljoprivrednici, koji su već u teškoj situaciji, bili dovedeni u situaciju bez izlaza, upozorava gradonačelnik Petrović u pozivu na sastanak.

- Razvoj poljoprivrede u nadležnosti je viših nivoa vlasti, a ne lokalnih zajednica, pa Gradska uprava nema ovlašćenja u vezi sa određivanjem cijene pšenice, niti mogućnosti da u većoj mjeri pomogne stočarima, ali cijeneći potrebu naših poljoprivrednika za podrškom, Gradonačelnik je, još jednom, kao što je to učinio i prije pojave zaraze, pozvao Premijera i Ministre na hitan sastanak u Gradskoj upravi Grada Bijeljina. 

Ovom sastanku prisustvovali bi i predstavnici poljoprivrednika, mlinara i uzgajivača stoke, kako bi se obavili  razgovari o pitanjima cijene, skladištenja i drugim problemima koji opterećuju proizvodnju pšenice, kao i o brzom i adekvatnom novčanom obeštećenju uzgajivača svinja koji će, sasvim izvjesno, dugoročno osjećati posljedice ove zaraze.

Gradonačelnik Bijeljine je apelovao na Premijera Radovana Viškovića i Ministre Stašu Košarca i Savu Minića da ostave po strani demagogiju i političke priče i da se prihvate rješavanja gorućih problema u resorima koje im je narod povjerio na upravljanje, a sve u višem interesu i za dobrobit sveg naroda Republike Srpske.