AFRIČKA KUGA SVINjA: PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA :: Semberija INFO ::

 

AFRIČKA KUGA SVINjA: PROGLAŠENA VANREDNA SITUACIJA


Na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojem su razmatrani situacija i aktivnosti na suzbijanju afričke kuge svinja, donesena je odluka o proglašenju vanredne situacije na cijeloj području grada Bijeljina.
 
Odlukom je, između ostalog, određeno da su građani, preduzeća i druga pravna lica sa područja grada Bijeljina dužni da provode mjere radi suzbijanja zaraze i angažuju materijalno-tehnička dobra kojima raspolažu, omoguće preduzimanje tehničkih i drugih mjera zaštite od strane drugih učesnika u akciji, a koje naredi Gradski štab i Lokalni krizni centar. Takođe, obavezni su da stave na raspolaganje materijalno-tehnička sredstva koja podliježu obavezi davanja tih sredstava, a na zahtjev Gradskog štaba i LKC, odazovu se na poziv za uključivanje u akcije i mjere suzbijanja zaraze. 



Izlažući trenutno stanje, gradonačelnik je naveo da je do sada eutanazirano i u skladu s propisima ukopano ukupno 3.212 svinja različitog uzrasta, da je bolest otkrivena u 11 mjesnih zajednica, odnosno, 76 domaćinstava, od čega je eutanazija izvršena u 59 domaćinstava. 
 
- Situacija se svakodnevno usložnjava, a od prvog dana ekipe su na terenu i vrše uzorkovanje, eutanaziju i ukopavanje životinja. Zahvalni smo svima koji se neumorno bore da se bolest suzbije, ali ljudi su na ivici snaga. Istovremeno, inspektori prave procjenu štete i već sada je jasno da je šteta milionska. Pritisnuti neizvjesnošću i nepoznanicama oko isplate štete, uzgajivači svinja često ne prijavljuju bolesne svinje i time doprinose širenju zaraze. Zato je potrebno da se hitno počne sa isplatama šteta, kako bi se povratilo povjerenje ljudi, a na računu gradskog Agrarnog fonda i dalje ima dva miliona konvertibilnih maraka koje treba iskoristiti za ovu namjenu - bio je jasan gradonačelnik Bijeljine i koordinator Lokalnog kriznog centra Ljubiša Petrović.

Gradski štab za vanredne situacije je donio odluku da se nastavi materijalno-tehničkih sredstava za potrebe suzbijanja zaraze, prije svega, municije i druge opreme za eutanaziju, spužvi za dezinfekcione barijere i druge opreme. 

Kako bi se umanjila šteta, ali i presjekao lanac zaraze, Štab je usvojio i zaključak da je potrebno početi interventni otkup svinja, čije meso bi dalje bilo tretirano u skladu sa propisima.