Episkop Fotije u ugljevičkom manastiru: Svetinje objedinjuju ljude :: Semberija INFO ::

 

Episkop Fotije u ugljevičkom manastiru: Svetinje objedinjuju ljude



Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je, nakon dočeka dijela moštiju Svetog Aleksandra Nevskog u istoimenom manastiru u Ugljeviku, da ovakve svetinje privlače i objedinjuju ljude.

"Treba da radimo i dobro činimo i onda će nam Bog dati da napredujemo, da se okupljamo, što nam je potrebno. Politika i druge agende dele, a vera i duhovnost objedinjuju ljude", rekao je vladika Fotije novinarima u manastiru koji su podigli pripadnici ruskih mirovnih snaga.



Episkop zvorničko-tuzlanski je naveo da je manastir još u izgradnji i da treba da postane duhovni centar u Eparhiji.

Vladika Fotije je rekao da će se pred moštima Svetog Aleksandra Nevskog čitati molitva za bolesne ljude.

Protojerej Srđan Vasiljević, koji 12 godina služi u ovom hramu, rekao je da vjeruje da će Manastir Svetog Aleksandra Nevskog i dalje biti mjesto duhovnog uzrastanja i nacionalnog, kulturnog i svakovrsnog jedinstva srpskog i ruskog naroda.

Proslavi slave manastira prisustvovale su delegacije iz Rusije, Češke i Poljske, prestavnici političkog i društvenog života u regiji.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić kaže da je ovaj manastir simbol srpsko-ruskog prijateljstva za koje je izrazio nadu da će biti vječno.

"Prijateljstvo i saradnja između srpskog i ruskog naroda se podrazumijeva, a ruskom narodu izražavamo veliku zahvalnost na svemu što čini za srpski narod u teškim vremenima", rekao je Perić.

Vjernici su danas u Manastiru Svetog Aleksandra Nevskog dočekali episkope zvorničko-tuzlanskog Fotija i Konstantina iz Ruske pravoslavne crkve koji je donio iz Rusije dio moštiju svetitelja.



Episkopi Fotije i Konstantin služili su potom Svetu arhijerejsku liturgiju na dan praznika ovog svetitelja.

Osim episkopa zarajskog Konstantina, vikara patrijarha moskovskog i sve Rusije, u ruskoj delegaciji je i političar i naučnik iz Ruske Federacije Sergej Baburin.

Manastir Svetog Aleksandra Nevskog jedini je u Republici Srpskoj koji je sagradio ruski narod i prvi manastir u Ugljeviku.

Prvi hram današnjeg manastira Nevski u Republici Srpskoj podigli su pripadnici ruskih mirovnih snaga 1997. godine. Izgrađen je po ugledu na ruske crkve brvnare, a manastirom je proglašen 2020. godine.

Nastojateljica manastira je ruska monahinja Filoteja.


Za Semberija info - Mladen Vasilić