Veliki uspjeh bijeljinskih biciklista: DRAGIŠA JOVIĆ OSVOJIO DUNAVSKI KUP 2023 :: Semberija INFO ::

 

Veliki uspjeh bijeljinskih biciklista: DRAGIŠA JOVIĆ OSVOJIO DUNAVSKI KUP 2023


Posljednjom ovosezonskom trkom, 13. oktobra je okončana 31. sezona Međunarodne biciklističke trke amatera i veterana „Dunavski kup 2023“. U ovoj trci je učestvovalo 122 biciklista, oba pola i svih uzrasnih kategorija, iz 20 klubova iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Bosne i Hercegovine. Pored Biciklističkog kluba „Zmaj od Bosne“ iz Tuzle redovan učesnik svih etapa ovogodišnjeg Dunavskog kupa 2023 bili su i biciklisti BK „BN Cycling Team“ iz Bijeljine.
 

Dragiša Jović
 
-Završna trka ove, 31. sezone Dunavskog kupa vozila se u Novom Sadu. Imali smo privilegiju i čast da budemo dio prve međunarodne sportsko-takmičarske manifestacije koja se održavala u okviru tradicionalnog Sajma sporta u Novom Sadu što je bilo jedno nezaboravno iskustvo. Iz našeg kluba su učestvovala šestorica biciklista: Tomislav Nikolić, Darko Gušić, Milorad Menjić, Živko Savić, Dragiša Jović i Slaviša Ivanović. Otišli smo kao i na sve dosadašnje trke u okviru Dunavskog kupa 2023 – da se družimo i vozimo bicikle ali i da privedemo kraju i uberemo plodove našeg ovosezonskog takmičenja. Naime , u prethodnih osam trka smo ostvarivali jako dobre rezultate i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji i trebalo je da u Novom Sadu ostanemo pribrani i u stilu završimo sezonu“, rekao je za „Semberija INFO“ Dragiša Jović, sportski direktor BK „BN Cycling Team“.
 

Darko Gušić
 
Po okončanju takmičenja na Novosadskom sajmu bijeljinski biciklisti su imali razloga za slavlje. Na kraju finalne trke Slaviša Ivanović je bio najbrži u kategoriji kadeta, dok su u kategoriji Mastersa AB (biciklkisti između 30 i 49 godina) prvo mjesto osvojio Dragiša Jović a treće Milorad Menjić.
 
Obzirom da je deveta trka bila i završna ovosezonska trka Dunavskog kupa 2023 u Novom Sadu su proglašeni i najuspješniji pojedinci i klubovi u generalnom plasmanu.


 
-U Novi Sad sam otputovao kao vodeći u generalnom plasmanu i tu sam pozicio odbranio i u ovoj trci završivši sezonu sa 328 bodova, 82 boda više od drugoplasiranog Zorana Novakovića iz Rume. Kao prvi u generalnom plasmanu 31. Dunavskog kupa dobio sam žutu majicu. Takođe , kao najbolji u sprinterskim kategorijama dobio sam i zelenu majicu gdje moram reći da je bila jako snažna konkurencija. Rastko Nikačević iz BK „Partizan“ i Marko Ćurčić iz BK „Progressive“ ostali su iza mene za samo bod zaostatka čime mi je ova titula još draža. Ono što nas u klubu posebno raduje jeste prvo mjesto Slaviše Ivanovića u generalnom plasmanu u kategoriji kadeta. Slaviša je neko kome je ovo prva takmičarska sezona i pokazao je o kakvom se potencijalu radi. Od njega očekujemo da zablista u sezonama koje dolaze. Takođe , Darko Gušić je zauzeo drugo mjesto u generalnom plasmanu u kategoriji amatera što je značajan uspjeh i za njega lično i za naš klub. Slijedi nam zimska pauza tokom koje ćemo se potruditi da za sljedeću sezonu Dunavskog kupa pripremimo brojniju i mlađu takmičarsku ekipu“, izjavio je Dragiša Jović, pobjednik Dunavskog kupa 2023 u muškoj konkurenciji dodavši još da je Biciklistički klub „BN Cycling Team“ u generalnom plasmanu, u konkurenciji 20 timova zauzeo visoko drugo mjesto sa 1093 osvojena boda. Prvi je tim organizatora kupa, Biciklističkog kluba „Elite“ iz Novog Sada.
 
Najmlađi i najperspektivniji član BK „BN Cycling Team“, Slaviša Ivanović učenik je Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini i ovo mu je bila premijerna sezona u Dunavskom kupu.
 

Slaviša Ivanović
 
-Ovu posljednju trku u Novom Sadu vozio sam malo lošije s obzirom na prošle trke. Vozili smo hronometar, polufinale i finale. Polufinale sam odmah u prvom krugu prošao prvi i odmah se kvalifikovao za finale. Finale sam vozio od samog početka jako i eto, rezultat nije izostao. Za nepunih pet mjeseci intenzivnog treniranja ostvario sam odličan uspjeh. Dovoljno je reći: prvo mjesto u generalnom plasmanu u kategoriji kadeta u ovogodisnjem Dunavskom kupu. Na početku ove godine o tome sam mogao samo sanjati. Što se tiče planova za sljedeću godinu moram više raditi da imam bolji fokus na trening i taktiku vožnje u takmičarskim trkama. Moram istaći da imam dobre trenere i jako lijepu atmosferu u klubu“, rekao je mladi biciklista za „Semberija INFO“.
 

Dragiša Jović
 
Ovo je najveći uspjeh koji je došao kao kruna najuspješnije sezone BK „BN Cycling Team“ iz Bijeljine. Klub je osnovan prije tri godine, ove sezone imaju 20 registrovanih takmičara koji su učestvovali u zvaničnim trkama i, što je još interesantnije, dvadesetak prijatelja-biciklista, amatera koji podržavaju rad kluba i koji su, između ostalog, učestvovali na dva ovogodišnja breveta koje je organizovao bijeljinski klub.
 


Šta je brevet?

Za početak, brevet nije trka. Brevet je primarno druženje ljubitelja biciklizma, uživanje u zajedničkoj vožnji i prirodi. Postoje breveti od 200, 300, 400, 600 te 1000 kilometara. Svaka dužina ima predviđeno vremensko ograničenje, koje se odnosi na završetak vožnje ali i na prolazak kontrolnih tački. Neposredno prije samog početka, učesnici breveta dobijaju kontrolni karton i plan puta kojeg se moraju pridržavati. S obzirom da brevet nije trka, te da nema proglašenja pobjednika i postolja, prioritet je na uživanju u vožnji i druženju. 
 
Iako nastupa pauza u takmičarskoj sezoni to ne znači da biciklisti miruju. Treninzi se rade u kontinuitetu a čelni ljudi BK „BN Cycling Team“ neumorno rade na podizanju kluba na još veći nivo. Pored Slaviše plan je da se u sljedećoj sezoni u omladinske kategorije kluba uključi još nekoliko takmičara od kojih i jedna djevojčica. Pored dosadašnjih takmičenja koja organizuju Biciklistički savezi Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, te Dunavskog kupa, plan je da se mladi biciklisti uključe u takmičenja u okviru Lige Srbije.

-Svi koji prate biciklizam, pogotovo taj dio u kojem se afirmišu mladi biciklisti, znaju da je Liga Srbije neuporedivo jača i bolja za stasavanje mladih biciklista. Dunavski kup je odlična prilika koja se daje amaterima - mladim sportistima, da se vidi od kakvog su materijala sačinjeni ali i veteranima, da im se da prilika da pokažu u kakvoj su formi, koliko su aktivni u matičnim klubovima, koliko su znanja prenijeli na mlade kolege, itd. Međutim , mi želimo više i vjerujemo da će naše mlade kolege kroz Ligu Srbije pokazati koliko potencijala ima i koliko vrijedi bijeljinski biciklizam“, zaključio je Dragiša Jović za kraj razgovora za Semberija INFO.



Semberija info