U LOPARAMA ODRŽANO PREDAVANjE NA TEMU „SOLARNA ENERGIJA ZA DOMAĆINSTVA“ :: Semberija INFO ::

 

U LOPARAMA ODRŽANO PREDAVANjE NA TEMU „SOLARNA ENERGIJA ZA DOMAĆINSTVA“


U okviru projekta LINK mreža za lokalni niskougljenički razvoj Centar za ekologiju i energiju je u Loparama, u saradnji sa lokalnom zajednicom, upriličio predavanje na temu „Solarna energija za domaćinstva“.

Džemila Agić, direktor Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle je rekla da je cilj predavanja upoznavanje građana sa novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije, podzakonskim aktima sa akcentom na mogućnosti građana i domaćinstava u proizvodnji električne energije iz solarnih izvora.

„Željeli smo da na jedno mjesto dovedemo predstavnike elektro-energetskog sektora , predstavnike firmi koji se bave projektovanjem, prodajom i ugradnjom opreme i predstavnike lokalne zajednice, kako bi se građanima predstavila cijela problematika, da ih upoznaju sa pojedinačnim činjenicama, kako bi oni blagovremeno krenuli sa pripremama u cilju postavljanja solarnih elektrana na svoje krovove iz kojih će proizvoditi energiju za svoje domaćinstvo, a istovremeno imati mogućnost, ukoliko imaju višak energije,da je odlože u mrežu i naknadno iskoriste taj dio enregije kada im bude potreban“, navela je Agićeva.

Ona je dodala da je opština Lopare jedna od šest lokalnih zajednica koje učestvuju u projektu LINK mreže čiji je cilj da se sa loklanog nivoa podstakne pravedna energetska tranzicija u kojoj će građani biti na prvom mjestu.

Cvjetko Krstić iz sela Vakuf kaže da još uvijek nema solarne panele na svojoj kući, te da ih planira instalirati i uložiti oko 10.000 KM, a ako treba i više, kako bi za svoje domaćinstvo obezbijedio energiju.

„To nisu za mene velika sredstva, ako bi to zadovoljilo potrebe, ali bi se i država trebala uključiti sa subvencijama, kako se to radi u drugim zemljama“, rekao je Krstić.



Načelnik opštine Lopare Rado Savić je izrazio zadovoljstvo predavanjem koje u okviru projekta LINK mreža niskougljeničkih zajednica u BiH realizovao Centar za ekologiju i energiju u kooperaciji sa Fondacijim Hajnrih Bel /Heinrich Böll/.

On je rekao da će iznijeti prijedlog Skupštini opštine Lopare da se zajednički koncipira jedan plan podrške proizvodnji solarne energije za domaćinstva, kako bi to zaživjelo na području lokalne zajednice.