Maligne bolesti kao najčešći uzrok gubitka radne sposobnosti :: Semberija INFO ::

 

Maligne bolesti kao najčešći uzrok gubitka radne sposobnosti


Već duži niz godina najzastupljenija oboljenja koja su najčešći uzrok gubitka radne sposobnosti u Republici Srpskoj su maligne bolesti sa 22,42%, potom slijede kardio-vaskularne bolesti sa 19,92% i duševne bolesti  sa 19,86%. 
 
U poređenju sa državama okruženja i u Evropi gdje su bolesti kardiovaskularnog sistema najčešći uzročnik nastanka invalidnosti, u Republici Srpskoj već deceniju, gubitak radne sposobnosti usled oboljenja od malignih bolesti je vodeći uzročnik. Sve do 2012. godine kardiovaskularna oboljenja u Republici Srpskoj bila su najzastupljeniji uzro-čnik nastanka invalidnosti, odnosno gubitka radne sposobnosti, kao što je to slučaj i u najvećem broju kako evropskih, tako i zemalja širom svijeta.
 
Maligne bolesti zajedno sa kardiovaskularnim i duševnim oboljenjima u ovoj godini čine čak 61,20% uzroka nastanka invalidnosti, odnosno gubitka radne sposobnosti što je izuzetno visok procenat. U protekloj godini nalaz, ocjena i mišljenje ljekara vještaka u 366 slučaja glasio je, gubitak radne sposobnosti usled malignih oboljenja.

Dakle, kod gotovo svakog četvrtog osiguranika koji je nakon vještačenja izgubio radnu sposobnost, uzrok je nažalost bilo, maligno oboljenje. 
 
Kada pogledamo ranije prebivalište osiguranika kod kojih je gubitak radne sposobnosti  oboljenja od malignih bolesti, jasno je vidljivo da oni uglavnom dolaze, nažalost, sa područja koja su u proteklom odbrambeno otadžbinskom ratu bila izložena bombardo-vanju projektilima sa osiromašenim uranijom od strane pojedinih članica NATO pakta. Ovo bezumno bombardovanje pored direktne izloženosti pripadnika Oružanih snaga Republike Srpske i civilnog stanovništva dovelo je do zagađenja i životne sredine zemlje, vazduha i vode koje je kulminiralo upravo u poslednjih deset godina. Koliko će se još osjetiti posledice ovog bezumnog bombardovanja svjedočiće nažalost rast procenta oboljenja i smrtnih ishoda građana Republike Srpske usled malignih oboljenja.