Otvoren Prvi festival vina i tradicionalnih proizvoda istočne Hercegovine u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Otvoren Prvi festival vina i tradicionalnih proizvoda istočne Hercegovine u Bijeljini


Udruženje Hercegovaca “Jovan Dučić” u Bijeljini, uz podršku Područne privredne komore Bijeljina i Gradske uprave Bijeljina večeras je u hotelu “Drina” organizovalo Prvi festival vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine pod sloganom “Naše je bolje”.



Udruženje Hercegovaca u Bijeljini nije samo osnovano da bi se sačuvala tradicija starog zavičaja, već je mjesto gdje se njeguje uzajamno poštovanje, tolerancija i solidarnost, istakao je Spasoje Albijanić, predsjednik ovog udruženja.

“Naše udruženje, osim osnovnih načela, očuvanje tradicije i običaja zavičaja iz koge smo potekli, njeguje i kulturu nezaborava, privredno i poslovno povezivanje privrednih subjekata. Cilj nam je da autentične proizvode Semberije, Majevice i Podrinja jednog dana predstavimo u našoj Hercegovini. Želimo promovisati domaće proizvode pod sloganom “Naše je bolje”. Sa nama su i panelisti koji će nas uvesti u svijet kulture ispijanja vina, objasniti nam šta znači zaštita geografskog porijekla, a poseban šlagvort je poznati brend “Hercegovačka kuća”, uz pomoć kojeg možemo razvijati i sembersku kuću”, naglasio je Albijanić.



Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina izjavio je da je Prvi festival vina i tradicionalnih proizvoda istočne Hercegovine u Bijeljini sjajna sinergija energije koja je uložena u organizaciju jednog ovakvog događaja.



“Ovakvi događaji su nam danas neophodni više nego ikad. Odavno nismo imali lošije privredne rezultate, koji su ostvareni u 2023. godini, te je zbog toga izuzetno važno da što više promovišemo naše domaće proizvode i da razvijamo svijest domaćih proizvođača o potrebi konzumiranja domaćih proizvoda. Vjerujem da će se otvoriti nove poslovne šanse i nakon ovog festivala, da će se sklopiti neka nova prijateljstva i poznanstva. Mi ćemo u ovoj godini pokušati pokrenuti realizaciju već pomenute ideje organizovanja jedne semberske, podrinjske, majevičke ili birčanske kuće i predstaviti proizvode iz ovih regija u Hercegovini”, istakao je Savić, naglasivši da je brend “Hercegovačka kuća” već postao prepoznatljiv u Evropi i svijetu.

Otvarajući Prvi festival vina i proizvoda iz Istočne Hercegovine, gradonačelnik Ljubiša Petrović zahvalio se inicijatorima jedne ovakve ideje, gospodinu Spasoju Albijaniću i Dimitriju Ćeraniću.



“Zahvaljujem i Područnoj privrednoj komori na prepoznavanju značaja jedne ovakve ideje o potenciranju domaćih proizvoda u svim dijelovima Republike Srpske. Posebna čast za nas u Semberiji je to što se lik i djelo Jovana Dučića vezuje za našu Bijeljinu i za prvu bijeljinsku pjesnikinju Magdalenu Živanović. Želja nam je da nastavimo krupnim koracima u realizaciji ovakvih i sličnih poslovnih i kulturnih ideja”, naglasio je gradonačelnik Ljubiša Petrović.
 
Semberija info