Pred odbornicima Rezolucija o zaštiti nepovredivosti prava RS :: Semberija INFO ::

 

Pred odbornicima Rezolucija o zaštiti nepovredivosti prava RS


Na danas održanoj konferenciji za novinare, predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar  Đurđević, javnost je upoznao sa Rezolucijom o zaštiti i nepovredivosti prava Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave  u Srpskoj,koja će  na sutrašnjoj redovnoj sjednici Skupštine grada Bijeljina, biti predložena kao dopunska tačka dnevnog reda.

Đurđević je pojasnio da se ovom Rezolucijom daje puna podrška nadležnim u Republici Srpskoj u zaštiti imovine i ostalih prava u Srpskoj.
 
-Svjesni značaja i složenosti političke krize u kojoj se trenutno nalazi Bosna  I Hercegovina usljed neustavnih odluka Ustavnog suda BiH  i odluka samozvanog visokog predstavnika u BiH, a odlučni u namjeri da štitimo imovinu Republike Srpske  i jedinica lokalne samuprave ,ova Rezolucija je na neki način, plod zajedničkog rada predsjednika Skupština jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj  i Narodne skupštine RS", rekao je Đurđević.
 
U Rezoluciji o zaštiti i nepovredivosti prava Srpske i jedinica lokalne samouprave poziva se međunarodna zajednica da uskrati podršku samozvanom visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, koji nije izabran u skladu sa propisanom procedurom, jer nema saglasnost Savjeta bezbjednosti UN.U Rezoluciji se osuđuje odluka Ustavnog suda BiH da izmijeni Pravilo ovog suda čime se obesmišljava učešće sudija Republike Srpske u njegovom radu.

U tekstu se navodi i  protivljenje da se imovina Republike Srpske i jedinica lokalne samouprave neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH i samozvanog visokog predstavnika pretvori u državnu imovinu.

Pozivamo nadležne institucije i organe BiH i Republike Srpske da ne preduzimaju aktivnosti zasnovane na neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH i odlukama samozvanog visokog predstavnika, jer bi to dovelo do dalje eskalacije političkig odnosa u BiH sa nesagledivim posljedicama - navodi se u prijedlogu Rezolucije, koja će se sutra naći pred odbornicima Skupštine grada Bijeljina.
Semberija info