Bijeljina je postala katalizator razvoja preduzetništva :: Semberija INFO ::

 

Bijeljina je postala katalizator razvoja preduzetništva


U Gradskoj upravi Bijeljina danas je potpisan ugovor sa Investicionom fondacijom “Mozaik” iz Sarajeva o nastavku partnerstva na realizaciji programa podrške preduzetništvu kroz IMPAKT Inkubator poslovnih ideja.

Tatjana Pantić, gradski menadžer grada Bijeljina izjavila je da ova saradnja sa IMPAKT-om traje od 2018. godine i da se, na obostrano zadovoljstvo,  uspješno realizuje. Do sada je 39 bijeljinskih preduzetnika učestvovalo u ovom programu  i oko 90 odsto njih opstaje i istrajava  u svijetu preduzetništva.

“Fondacija IMPAKT, zajedno sa Gradskom upravom, pruža konkretnu podršku  mentorsku, savjetodavnu i finansijsku, novim  preduzetnicima. Ova podrška je od velike koristi preduzetnicima koji treba da prebrode brojne probleme u prvoj godini  poslovanja. Veliki je procenat preduzetnika, oko devedeset odsto njih,  koji su učestvovali u ovom projektu, opstali su i nastavili rad. Kao što znamo, u prvoj godini veliki broj preduzetnika odustaje od posla zbog raznoraznih problema. Međutim, tu je tim IMPAKT-a koji izuzetno dobro vodi preduzetnike kroz  prvu godinu poslovanja, pruža im savjetodavnu pomoć i pomaže im da prebrode eventualne probleme”, kaže Tatjana Pantić, ističući da je značajna i finansijska pomoć koju omogućava  grad Bijeljina posredstvom Odjeljenja za privredu.

“Grad u značajnoj mjeri pomaže nezaposlenim osobama koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. Grad Bijeljina u finansiranju projekata učestvuje sa 50.000 KM, a svaki preduzetnik, koji ispuni uslov, može dobiti 5.000 KM. Fondacija IMPAKT učestvuje u finansiranju sa 20.000 KM, ali oni pružaju i mentorsku podršku. Na javni poziv mogu se prijaviti neregistrovani preduzetnici, ali i oni koji su tek registrovali neku djelatnost. Naravno, mogu se prijaviti i nevladine organizacije, ali, sve će detaljno biti obrazloženo u javnom pozivu tokom jula i avgusta. Važno je napomenuti značaj finansijske pomoći za početak poslovanja, kao i vođenje kroz sam proces poslovanja”, kaže Tatjana Pantić.



Senajid Đozo, izvršni direktor Investicione fondacije IMPAKT  kaže da je ona osnovana u 2019. godini, sarađuje sa 59 lokalnih zajednica i do sada je podržala oko petsto poslovnih poduhvata, a finansijski više od četiri stotine poslovnih ideja.

“Ključno je istaći da održivost tih poslovnih poduhvata nakon godinu dana iznosi 98 odsto, dok dugoročno to iznosi više od devedeset odsto. Imamo lokalne zajednice u kojima je održivost tih poslovnih poduhvata godinama već oko stotinu odsto. Bijeljina je jedna od strateških lokalnih zajednica s kojima sarađujemo već pet do šest godina. Organizovali smo pet ciklusa i kroz naš poslovni inkubator prošlo je više od 150 ljudi. Za 44 poslovne ideje odobrili smo finansijsku podršku. Riječ je o sveobuhvatnom pružanju podrške razvoju preduzetništva, počevši od obuke, dugoročnog mentorstva, pa do finansiranja. Zbog toga imamo visok procenat održivosti tih preduzetničkih poslova. Bijeljina je, aktivnom preduzetničkom politikom, postala katalizator razvoja preduzetništva i lokalnog ekonomskog razvoja. Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom. Iz godine u godinu se povećava broj zainteresovanih u Bijeljini za ulazak u preduzetništvo. U prošloj godini smo imali 47 zainteresovanih i  njih  jedanaest je na kraju uspješno završilo ovaj dvomjesečni program. Što se tiče strukture poslovnih ideja, najviše me raduje da imamo više od trideset odsto poslovnih poduhvata  koji dolaze iz sektora proizvodnje i koji su orjentisani na izvoz. Osim proizvodnje, tu je i sektor usluga, ali i trgovina učestvuje sa oko pet odsto odobrenih programa”, kaže Senaid Đozo, ističući da će u julu ove godine biti objavljen novi javni poziv za Inkubator poslovnih ideja, koji će trajati do kraja avgusta.
 
Semberija info