Na jednom mjestu o narativnoj i porodičnoj psihologiji :: Semberija INFO ::

 

Na jednom mjestu o narativnoj i porodičnoj psihologiji


Kako su organizatori najavili, u Bijeljini će 17. februara biti održana promocija knjige ,,Čovek po mjeri šinjela’’, autora dr Aleksandra Misojčića. Knjiga će biti promovisana u hotelu Drina, sa početkom u 18 časova, a na promociji učestvuju Tanja Peternak, Tamara Aleksić, dr Časlav Hadži Nikolić i, naravno, autor. 

U ovom djelu autor se bavi proučavanjem psihobiografije vojvode Živojina Mišića i koristi različite pristupe i metodologije, uključujući psihoanalizu, antropološki diskurs i narativnu psihologiju. Dr Misojčić se fokusira na život i ličnost Živojina Mišića, a posebno ističe značaj vojske kao centralne teme koja je oblikovala Mišićevu ličnost. Naglašava da je vojska za Mišića bila zamjena za porodicu i da je vojni identitet imao veliki uticaj na njegove karakterne crte i vrijednosti. U knjizi se važnost daje kulturološkom i antropološkom pristupu za razumijevanje Mišićevog psihološkog prostora. Autor se oslanja na antropološku psihijatriju, koja prepoznaje da kulturalni elementi imaju različito značenje za različite kulture. Osim toga, dr Misojčić koristi koncept narativne psihologije kako bi artikulisao životno iskustvo Živojina Mišića i dao mu smisao.

Narativna psihologija se fokusira na pripovjedačku prirodu ljudskog ponašanja i pomaže u stvaranju koherentnog narativa o životu pojedinca. Svako poglavlje knjige je podijeljeno na dva dijela, lirski dio i psihološko - psihijatrski dio.

Podsjećamo, dr Aleksandar Misojčić, psihijatar i psihoterapeut, rođen je u Beogradu 1974. godine. Višegodišnje iskustvo sticao je na Institutu za mentalno zdravlje, a potom u sopstvenoj ordinaciji ,,Reč”. Sistemski je porodični psihoterapeut sa Evropskim sertifikatom za rad na teritoriji EU. U psihoterapijskom radu usko se bavi dinamikom porodičnih odnosa. Autor je i knjige „Grad - psihobiografija cara Dušana“.