Brčko: U područnoj školi na Prutačama otvorena učionica za pripremnu nastavu :: Semberija INFO ::

 

Brčko: U područnoj školi na Prutačama otvorena učionica za pripremnu nastavu


Izvor: Vlada Brčko distrikta BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr Zijad Nišić prisustvovao je otvaranju učionice za pripremnu nastavu u JU Devetoj osnovnoj školi Maoča, područno odjeljenje Prutače.

Učionica za pripremnu nastavu  je otvorena u okviru projekta „Aktivna inkluzija Roma u obrazovni sistem Brčko distrikta BiH“, koji implementira Razvojno-garantni fond Brčko distrikta BiH, a finansira Savjet Evrope kroz program ROMACTED II.



Za ovu učionicu izdvojeno je 15.000 evra. Opremljena je novim namještajem, didaktičkim materijalom, tehničkom opremom, a pored toga izvršena je i rekonstrukcija sanitarnih čvorova.

„Bosna i Heregovina je na Međunarodnom samitu u poljskom gradu Poznanju potpisala Deklaraciju o socioekonomskoj integraciji Roma. Time se obavezala da će u narednih pet godina zaposliti 25% Roma, da će stopa pohađanja nastave biti 90% i da će 95% Roma biti zdravstveno osigurano. Ovi ciljevi nisu postignuti. Opremanje učionice u školi u naselju Prutače koja je finansirana sredstvima Evropske unije je najava akcionog sveobuhvatnog plana kvalitetnijeg obrazovanja, zapošljavanja, socijalne i zdravstvene zaštite romske populacije. Vlada Brčko distrikta  BiH će snažno podržavati socioekonomsku inkluziju Roma koji u ovoj lokalnoj zajednici čine 3% ukupnog stanovništva“, kazao je gradonačelnik Nišić.

Fasilitator na projektu „ROMACTED“ Dervo Sejdić se ovom prilikom zahvalio predstavnicima vlasti na prepoznavanju potencijala ovog projekta.



Otvaranju su prisustvovali i šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Senad Tufekčić, zastupnici u Skupštini Brčko distrikta BiH Mejra Šečić, Mehmedalija Karamujić, Alija Denjagić, kao i predstavnici Savjeta Evrope i OEBS-a.

Nakon otvaranja učionice, obišli su i porodicu Osmanović čija je kuća nedavno izgorjela u požaru.