Osmomartovski dar majkama poginulih boraca iz Ugljevika: SLOBODI SVE DALE! :: Semberija INFO ::

 

Osmomartovski dar majkama poginulih boraca iz Ugljevika: SLOBODI SVE DALE!


Ugljevički načelnik Vasilije Perić, u pratnji predsjednika ovdašnje Boračke organizacije Jovana Marinkovića, posjetio je, povodom Međunarodnog dana žena, Nadu Janković, majku dva sina, dva pala borca Vojske Republike Srpske, Miroslava koji je rođen 1968. godine i dvije godine starijeg Stanimira.

Jankovići su se borili junački na sarajevskom ratištu. Bili su mladići, „lijepi kao dve najljepše jabuke“, kako kaže majka, koji su odmah pristupili Vojsci Republike Srpske.

-Kad sam čula da je drugi sin teško ranjen, nakon što je jedan sin već poginuo, otišla sam odmah u bolnicu gdje je ležao i bila kod njega. Tada mi je rekao “Majko ja ću umrijeti, budi ponosna dala si dva vojnika za Republiku Srpsku”. Tuga mi je pocijepala srce, ali ne u njemu i ljubav i uspomene na njih.Ne što su moji, oni su bili delije kakvih nije bilo blizu ni u novom ni u starom zavičaju-rekla je sa suzama u očima Nada.



Za 38 majki poginulih boraca VRS sa područja opštine Ugljevik, danas i sutra, u povodu Osmog marta  biće dodijeljeno po 100 KM a ukupno 3.800 KM iz budžeta opštine Ugljevik  predviđeno za Boračku organizaciju Ugljevika.

Načelnik Perić je rekao majci, heroini rata i naših dana, da je svjestan da je njen bol „veći od Majevice“, ali da joj je srce kao Mont Everest, „jer, uprkos svemu, zna da je i ona, kao i njena čeda koja je iznjedrila i na najljepši način vaspitala, u sebi nosili najljepše ljudske osobine.

-Draga majko, znamo da utjehe nema, ali znajte da, ne samo u dane praznike, već svakog dana i svakog trena, i ja i svi mi smo vaša djeca-rekao je Perić.

Nada je rodila najbolja naša čeda,div junake, istakao je Perić, koji su za sav srpski rod dali najviše što može da se da a to su mladi životi.

-Zajedno ćemo čuvati sjećanja, slaviti i spominjati vaše i najbolje sinove Republike Srpske-naglasio je Perić.

On je Ugljevičankama, čestitajući  Međunarodni dan žena, obećao, da će, sve više i bolje, u opštini na čijem je Perić čelu njihov  položaj biti i značajniji i cijenjeniji.

-Drage dame, vi ste dragocjeno i znanje i um i one koje su iznjedrile ili će iznjedriti najbolje među nama. I svakom treba da bude jasno da se ovaj svijet zasniva na ženama i da bez njih od kako je svijeta i vijeka nas ne bi bilo-navodi se u Perićevoj čestitki.

Jovan Marinković rekao je da je danas započela podjela novčanih osmomartovskih poklona majkama poginulih boraca te istakao da je to u Ugljeviku tradicija za Dan žena.

-Na ovaj način pokazujemo da nisu same, da postoje oni koji su uvijek sa njima i da njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena-rekao je Marinković.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika čestitao je svim sugrađankama nastupajući Dan žena sa željom da su zdrave i uvažene od strane svih.