DOM ZDRAVLjA: OBILjEŽEN SVJETSKI DAN ZDRAVLjA :: Semberija INFO ::

 

DOM ZDRAVLjA: OBILjEŽEN SVJETSKI DAN ZDRAVLjA


Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, Dom zdravlja i Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti u saradnji sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu organizovali su predavanje „Masovne nezarazne bolesti-kako sačuvati zdravlje?” Predavanje je u Centru za visoko obrazovanje u Bijeljini u amfiteatru Pedagoškog fakulteta održao predavač dr Zoran Vasilić, specijalista porodične medicine, načelnik Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Doma zdravlja.



-Naša ciljna grupa je ove godine mlađa populacija, koja je jako često pod različitim faktorima rizika. Zbog neredovnog javljanja na sistematske preglede, u praksi vidimo često razvijena oboljenja koja su mogla biti spriječena ukoliko se na vrijeme preventivno djeluje. Predavanje koje smo organizovali povodom Svjetskog dana zdravlja, odnosilo se na masovne nezarazne bolesti i faktore rizika za nastanak tih oboljenja. Inače, masovne nezarazne bolesti su definitivno ubica broj jedan u svijetu. Ono što je karakterično za ove bolesti je da uglavnom imaju zajedničke faktore rizika, a to su prije svega loša ishrana, fizička neaktivnost, pušenje, konzumacija alkohola, dakle, sve ono što možemo da preduprijedimo da ne bi nastalo oboljenje“, rekao je dr Vasilić. On je podsjetio da Dom zdravlja, osnivanjem Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, zvanično od februara ove godine, redovno radi preventivne preglede, a redovno će organizovati i akcije. Takođe, dr Vasilić je pozvao stanoništvo, koje nije redovno radilo preglede, da iskoriste akcije i da provjere svoje zdravlje.



-U Centru za visoko obrazovanje, pored predavanja, obavljani su i detaljni pregledi. Pored mjerenja krvnog pritiska, šećera i procjene faktora rizika, rađeno je određivanje visine i težine BMI koji ukazuje na stepen gojaznosti, odnosno, koliko su pacijenti eventualno ugroženi. Zatim, smo radili na najnovnijem dijagnostičkom aparatu MESI koji između ostalog, pored pulsne oksimetrije, odnosno zasićenja nivoa kiseonika u krvi, radi spirometriju, zglobno brohijalni indeks, koji nam ukazuje na eventualne početne probleme u krvnim sudovima na periferiji. MESI aparat nam pokazuje stanje tih krvnih sudova u nekim početnim stadijuma gdje još uvijek možemo da utičemo na faktore rizika da ne bi došlo do komplikacije oboljenja“, rekao je dr Vasilić. Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof.. dr Goran Marković, izrazio je zahvalnost Domu zdravlja  što su Svjetski dan zdravlja obilježilia u zgradi Centra za visoko obrazovanje, sa mladima, koji su budućnost svih nas.

-Smatramo da je to vrlo značajno i na taj način šaljemo poruku studentima i zaposlenima na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu da mnogo više vode računa o svom zdravlju, na vrijeme, da obavljuje preventivne preglede i smatramo da na taj način Univerzitet u Istočnom Sarajevu učestvuje barem na ovaj simboličan način u jednoj aktivnosti slanja poruke i široj društvenoj zajednici o značaju vršenja preventivne kontrole zdravlja“ rekao je prof. dr. Goran Marković.

(Semberija info)