Magija slovačkog pozorišta u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Magija slovačkog pozorišta u Bijeljini


U Centru za kulturu “Semberija” danas su, u organizaciji Udruženja Slovaka “Juraj Janošik” organizovane lutkarske predstave i radionice za najmlađe, uz saradnju sa slovačkim “Talia teatrom”.

Danijel Štefek, predsjednik Udruženja Slovaka “Juraj Janošik“ iz Bijeljine kaže da je izuzetno zadovoljan zbog činjenice da je bijeljinsko udruženje Slovaka uspostavilo dobru saradnju sa slovačkim pozorištem “Talia teatar”.“Manifestaciju “Proslava lutkarstva” finansijski je pomogla Gradska uprava Bijeljina, kao i Ured za Slovake koji žive u dijaspori. Prvi put smo u Bijeljinu doveli jedno slovačko pozorište. Slovaci u Bijeljini žive više od 130 godina. Drago mi je da smo uspostavili kulturnu saradnju sa slovačkim teatrom. Pozorište spaja ljude, bez obzira na jezik kojim govore i naciju kojoj pripadaju. Svi su dobrodošli na ove lutkarske pozorište, jer danas slavimo magiju Slovačkog pozorišta u Bijeljini”, kaže Danijel Štefek.

Monika Necpalova, iz “Talia teatra” u Slovačkoj, kaže da saradnja sa bijeljinskim Udruženjem Slovaka traje od prošle godine.“Ove godine smo organizovali lutkarske predstave i radionice za svu djecu, ali i za odrasle, jer je jezik pozorišta univerzalan. Djeca na ovaj način uče slovački jezik, upoznaju slovačke bajke. Pripremili smo kratki seminar o Slovačkom lutkarskom pozorištu koje je dio i kulturne baštine Uneska. Najvažnije je ostvariti prvi kontakt s djecom. Djeca odlično reaguju na slike, ali i na pjesme koje imaju drugačiji ritam i energiju. Povezujemo srpske i slovačke riječi, a djeca to odlično razumiju i prihvataju”, ističe Monika Necpalova.

Semberija info