Jovana Stanojević Vidaković, kandidat za odbornika GO PDP-a Bijeljina :: Semberija INFO ::

 

Jovana Stanojević Vidaković, kandidat za odbornika GO PDP-a Bijeljina


Rođena sam 27. 08.1984. godine u Bijeljini i po zanimanju sam diplomirani ekonomista. Od 2004-2014. bila sam zaposlena u firmi za filmsku i televizijsku distribuciju ,,IDEA PLUS”, gdje sam radila kao menadžer prodaje. Od 2014-2017. godine u firmi A.D. ,,OPREMA” bila sam direktor.
Od 2017-2020. godine obavljala sam dužnost savjetnika ministra inostranih poslova BiH. Od 2020. zaposlena sam u ,,OPREMA” d.o.o. na mjestu izvršnog direktora. Udata sam i majka dvoje djece.
Aktivni sam član PDP-a od samog osnivanja. Svoju aktivnost u PDP-u prvo sam ostvarila kroz Savjet mladih PDP-a, a poslije i kao redovni učesnik na više lokalnih i republičkih izbora. Svojom kandidaturom za odbornika u Skupštini grada Bijeljina želim učestvovati u stvaranju drugačije, ljepše, sadržajnije i uposlenije moje Bijeljine.


 
 Pravci mog političkog djelovanja
 
– Isticaću potrebu da se više novca izdvoji za kulturu u budžetu grada Bijeljine, jer nedovoljna količina novca, koja je u prethodnom budžetu izdvojena, u novom budžetu je još i dodatno umanjena. S obzirom da je 2012. godine izgrađen jako lijep, funkcionalan i namjenski objekat (Centar za kulturu), za očekivati je bilo da će se gradske vlasti lišiti, dotadašnjeg, maćehinskog odnosa prema kulturnom životu našeg grada, ali očito je da se ništa nije promijenilo.
 
Bioskop i Amaterska pozorišna scena su prijeko potrebne ovom gradu, jer Bijeljina je odavno, makar infrastrukturno, a i po broju stanovnika izašla iz palanačkih okvira, te bi shodno toj činjenici trebalo više obratiti pažnju na pojedine segmente koji grad čine pravim gradom.
 
Apsolutno je nedopustivo da građani svoju potrebu za kulturnim uzdizanjem zadovoljavaju u gradovima koji su udaljeni po 150 ili 200 km.
 
Pričajući o kulturi teško je ne spomenuti da imamo hor „Srbadiju“ kao najveći kulturni brend našeg grada. Zalagaću se i da oni imaju više pomoći od gradske administracije. Jedna od svjetlijih kulturnih tačaka ovoga grada sad je već tradicionalna manifestacija „Dani komedije“ kojoj je isto tako potrebna određena finansijsk pomoć, kako bi naši građani, makar jednom godišnje, dobili priliku da na bijeljinskoj sceni uživaju u glumačkim bravurama najjačih pozorišta u regionu.
 
Ovo su samo najeklatantniji primjeri nedostatka pažnje gradskih vlasti u oblasti „kulture“, a za koje ću se ja zdušno boriti da dobiju pravo mjesto i pažnju, makar i samo kroz budžet.
Svjedoci smo dva ogromna ekološko-zdravstvena problema našeg grada koji se zanemaruju iz godine u godinu.
 
- U ljetnjem periodu čitav jedan dio grada koji gravitira Ekodep-u,  zarobljen je neprijatnim mirisima. I to nije jedini problem, što ljudi na 30 i više stepeni Celzijusovih ne mogu izaći u svoja dvorišta, nego se u zadnjih par godina govori i o zdravstvenoj ugroženosti stanovništva.
 
- S tim u vezi, kao budući odbornik, tražiću da se napravi studija o eventualnim uticajuima Ekodep-a na zdravlje našeg stanovništva. Insistiraću i da se počne praviti stručna studija o izmiještanju Ekodep-a, tj. njenoj relokaciji van grada. To se mora učiniti, jer se grad širi, a i „zaista gdje to ima da je maltene gradska deponija u gradu“.
 
- U zimskom periodu veliki problem na zagađenost grada ima i gradska toplana sa loženjem ugljevičkog uglja koji je prepun sumpora. U ovo vrijeme „korona virusa“ taj problem je možda mali, ali, kao dugogodišnji, svakako, je potrebno pokazati dobru volju i preduzeti određene korake kako bi se zagađenost vazduha, prvenstveno, zbog zdravlja građana jednom riješila. U svijetu u toplane ovog tipa mogu se ugrađivati specijalni filteri na dimnjake i time drastično smanjiti štetnost gasova i nus pojava, ali to nikada nije bio predmet interesovanja gradskih vlasti.
 
Priča o gasu i njegovoj ekološkoj predispoziciji nije opravdanje za nemar koji je očit. Kad je u pitanju ovaj gradski problem (zagađenje), to je problem sa mogućim velikim zdravstvenim posljedicama.

- Da bi se koliko - toliko preduprijedila ova katastrofalna nemarljivost i nedostatak pažnje odgovornih, predložiću da se i grad u što većem obimu „OZELENI“, da se planski, uz stručno planiranje sadnje na što više zelenih površina na kojima bi se sadile one vrste koje će pozitivno uticati na nivo kiseonika i na neki način ojačati „gradska pluća“.
 
- Mnogo je pozitivnih primjera gdje ovakvi projekti doprinose sveukupnom zdravlju stanovništva, a najprije djece.
 
Ovo je dio mojih ideja kako da naš grad učinimo boljim i kvalitetnijim za život, ukoliko budem izabrana za odbornika Grada Bijeljina.
Žene su i dalje slabo zastupljene u politici, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kako na lokalnom nivou, tako i na republičkom.
Izmjenama zakona je obezbijeđeno 40 % kandidata žena na izbornim listama, ali to nije značajnije popravilo zastupljenost žena u zakonodavnoj vlasti na svim nivoima.
 
Među poslanicima NS RS žene čine 21 %, a u Vijeću naroda RS samo 14,8 %. Malo značajnije je učešće žena u ministarstvima. Stanje na lokalnom nivou je, ipak, najporaznije. U Skupštini grada Bijeljina  od 31 odbornika  samo dva odbornička mandata imaju žene.
 
Od imenovanih načelnika odjeljenja, a ima ih deset, samo je jedna žena načelnik. Među direktorima lokalnih institucija i firmi je samo poneka žena.
 
Žena nema na čelu ni jedne političke stranke u gradu.

U svijetu i okruženju je to bolje i pravednije riješeno, u Srbiji recimo nova Vlada će imati minimum 50 % žena ministara. Mislim da i mi moramo da težimo takvim rješenjima i odlukama u praksi. PDP ovoj temi pridaje veliki značaj i na ovim lokalnim izborima su žene zastupljenije na listama sa kvalitetnim osobinama. Naravno da su i mladi zastupljeni, a sigurna sam da mi imamo i znanje i energiju da svojim aktivnostima i sposobnostima budemo valjani bilo kao odbornici bilo kao funkcioneri ili kao privrednici.
 
Očekujemo da će birači prepoznati našu energiju, jer mi žene moramo same da se izborimo za priznanje da smo jednako sposobne kao i muškarci i da možemo biti uspješne i u politici i u privredi, a naročito bismo bile opredijeljene da ovaj naš grad, našu Bijeljinu učinimo još kvalitetnijom i ljepšom za život.
 
Sugrađani, povucite dobar potez i glasajte za listu kandidata PDP-a!

Semberija info