Jugoslovensko dramsko pozorište obilježilo 75 godina rada :: Semberija INFO ::

 

Jugoslovensko dramsko pozorište obilježilo 75 godina rada


Dodjelom godišnjih nagrada i drugih priznanja,  Jugoslovensko dramsko pozorišta (JDP) u Beogradu obilježilo je svoj dan - 3. april i 75. godina rada.

Godišnje nagrade za režiju dobili su Jagoš Marković za"Čudo u Šarganu", Vito Taufer za "Edipa" i Egon Savin za "Razvojni put Bore šnajdera", saopštilo je JDP.

Godišnje nagrade dobili su glumice i glumci: Anita Maničić za ulogu Ikonije i Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi "Čudo u Šarganu", Nenad Jezdić za naslovnu ulogu u predstavi "Razvojni put Bore šnajdera" i ulogu Prosjaka u predstavi "Čudo u Šarganu".

Laureatri su i Milan Marić za ulogu Edipa, Nataša Ninković za ulogu Jokaste i Marko Radojević za ulogu Pevača u predstavi "Edip", kao i Jovana Belović za ulogu Lavinije u predstavi "Tit Andronik".

Godišnje nagrade dobili su i Sloboda Mićalović za ulogu u komadu "Ona" i Milena Vasić za ulogu Fedre/Magdalene i Nataša Tapušković za ulogu Sapfo/Terapeutkinje u predstavi "Vatre".

Nagrada za ljepotu govora;"Dr Branivoj Đorđević" pripala je Milanu Mariću za ulogu u predstavi "Edip", naveli su u saopštenju.

Lana Cvijanović je laureatkinja godišnje nagrade za kostimografiju i poseban umjetnički doprinos u predstavi "Razvojni put Bore šnajdera", a Irena Popović za muziku u predstavi "Tit Andronik".

Godišnja nagrada za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja dodijeljena je dizajnerima svjetla Jovanu Stankiću i Siniši Čupiću, glavnoj garderoberki ljiljani Nedeljkovići, kreatorki scenske maske Gordani Jadžić i grafičkom dizajneru Adamu Rakičeviću.

Nagradu "Branka i Mlađa Veselinović" za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP-a dobio je Milan Marić za ulogu "Edipa" u istoimenoj predstavi.

Nagrada "Nebojša Glogovac" za izuzetnu umjetničku kreaciju mladog glumca pripala je Joakimu Tasiću za uloge Glasnika iz dvora u predstavi "Edip" i Saturnina u predstavi "Tit Andronik".

Na proslavi je predstavljena monografija Aleksandra Milosavljevića o Teatru "Bojan Stupica" i najavljen prvi broj E-magazina koji će svakog mjeseca biti dostupan na sajtu Pozorišta i društvenim mrežama.


​BETA / BHRT