Završen 25. Teatar fest Petar Kočić: Brojne kritike u javnosti zbog gostovanja Sarajevskog ratnog teatra :: Semberija INFO ::

 

Završen 25. Teatar fest Petar Kočić: Brojne kritike u javnosti zbog gostovanja Sarajevskog ratnog teatra


Predstava "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", Narodnog pozorišta u Beogradu, proglašena je najboljom na 25. Teatar festu "Petar Kočić" koji je sinoć, dodjelom nagrada i priznanja, svečano zatvoren u Narodnom pozorištu Republike Srpske. No, festivalsku ljepotu zasjenile su brojne kritike u javnosti zbog gostovanja Sarajevskog ratnog teatra.

Iz Narodnog Pozorišta Republike Srpske podsjetili su kako javnost mora shvatiti da je kazališni Festival isto kao i sportsko natjecanje gdje se biraju najbolji i najbolji se odmjeravaju. Dobili su i potporu resornog ministartsva.

Pored nagrade za predstavu "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", nagrade za najbolju glumicu dodijeljene su ravnopravno Jasni Diklić za ulogu Ane u predstavi „Moj sin samo malo sporije hoda“ Sarajevskog ratnog teatra i Vanji Ejdus za ulogu Aleksije Rajčić u pobjedničkoj predstavi. Nagradu za naboljeg glumca dobio je Marko Baćović za ulogu Spasoje Blagojevića u predstavi „Pokojnik“ Crnogorskog narodnog pozorišta, a specijalnu nagradu žirija dobila je selektor ovogodišnjeg Teatar festa Slađana Zrnić. No dan poslije, najmanje se priča o nagradama. Narodno pozorište našlo se na meti kritika, pa i bojkota dijela medija i javnosti u Republici Srpskoj, jer se u zvaničnoj konkurenciji takmičarskog programa našao Sarajevski ratni teatar koji je nastupio s predstavom „Moj sin samo malo sporije hoda“. Tim povodom u Narodnom pozorištu održana je konferencija za novinare.

„Mislim da javnost mora shvatiti, a i svi da je pozorišni festival isto kao i sportsko takmičenje, biraju se najbolji i najbolji se odmjeravaju. Ne znam u čemu je problem i zašto toliko godina poslije rata pričamo o učestvovanju nekoga iz drugog entiteta", pita se Dijana Grbić, direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske.

„Moram da naglasim i upoznam javnost da je selekcija ovog festivala izašla 19. aprila prošavši proceduru prihvatanja selekcije, a to znači da je obaviješten organizacioni odbor, upravni odbor kao i Ministarstvo prosvjete kao i kabinet predsjednika Republike Srpske", poručila je Slađana Zrnić, selektorica tetar festa "Petar Kočić".

Ovim povodom oglasilo se i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. U saopštenju Ministarstva navodi se da su upoznati s nezadovoljstvom koje je kod dijela javnosti u Republici Srpskoj izazvalo gostovanje SARTR-a kao i s odlukom da RTRS iz istog razloga ne bude medijski pokrovitelj Teatar festa.

"Podsjećamo da je način rada i odabir predstava, kao i izvođača koji će se predstaviti na Tetar festu ¨Petar Kočić¨ u nadležnosti Narodnog pozorišta Republike Srpske i selektora festivala. Predstave koje su odigrane tokom ovogodišnjeg Teatar festa su govorile o običnom čovjeku, njegovim stremljenjima i očekivanjima, nepovjerenju i traganju za smislom. Smatramo da se Narodno pozorište i ovog puta rukovodilo isključivim i primarno kvalitetom predstava koje su željeli predstaviti u danima Teatar festa svojoj publici i da im sigurno nije bio cilj izazvati ovako negativne reakcije. Napominjemo da je SARTR gostovao i 2015. godine u Republici Srpskoj."

Iz Ministarstva prosvjete i kulture smatraju da Narodno pozorište stvara temelje na kojima će kultura rasti i razvijati se, predstavljati novu pokretačku snagu Republike Srpske i biti prepoznatljivi u regionu i svijetu.


BHRT