Patrijarh Porfirije osveštao hram Svete Trojice u Resistenciji :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije osveštao hram Svete Trojice u Resistenciji


Izvor: Srpska pravoslavna crkva

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je 5. novembra 2023. godine čin osvećenja hrama Svete Trojice u Resistenciji, u argentinskoj provinciji Čako.

Sasluživali su preosvećena gospoda episkopi niški Arsenije, buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, dalmatinski Nikodim, budimljansko-nikšićki Metodije, argentinski i južnoamerički Moskovske Patrijaršije Leonid i remezijanski Stefan, uz molitvenom učešće blagočestovog naroda.



Tom prilikom, patrijarh Porfirije je besedio:

– U hramu koji smo danas osveštali služiće se sveta Liturgija u kojoj postajemo učesnici večnosti i sve ono što je naše, naročito naše zajedištvo i ljubav, u hramu Božjem i u zajednici sa Bogom postaje večno. U hramu se krštavamo, u hramu se venčavamo i sklapamo brakove, u hramu se ispovedamo i kajemo, u hramu se opraštamo sa našim bližnjima koji od nas odlaze u naručje Božje, a sve to radimo zajedno sa Bogom, jer u hramu je prisutan i sam Hristos Spasitelj naš. On je prisutan kada služimo svetu Liturgiju i mi postajemo po blagodati Hristos na svetoj Liturgiji. Zato smo, braćo i sestre, danas radosni, jer je ovaj grad dobio svoju pravoslavnu dušu. Dosad je ovde postojalo samo pravoslavno telo, a osvećenjem hrama grad je dobio i pravoslavnu dušu i pravoslavni narod. Iako su seme posejali Srbi Crkva je otvorena i prima u sebe svakog čoveka nezavisno gde se rodio i kom narodu pripada.



Jevanđelje nas poziva da svi budemo jedan narod, narod Božji, tako što ćemo se truditi da Jevanđelje bude naš život, da zapovesti Hristove budu naše smernice. Zbog svega toga, braćo i sestre, sve vas grlim u Hristu Gospodu i radujem se što se danas zajedno molimo. Blagodarimo Bogu što postojite i što svedočite Hrista najpre a onda i vi koji ste došli iz, kako mi to kažemo, Starih krajeva svedočite i kulturu i duhovnost srpskog naroda, ali ništa manje niste i pripadnici ove zemlje, njenog naroda i njene kulture. Blagodarni smo svim koji su molitvom, trudom i prilozima doprineli da se ovaj hram podigne.