Knjiga posvećena majci Svetoga Save oduševila čitaoce, ne samo u Srbiji: Anastasiju „ljubi“ rod srpski :: Semberija INFO ::

 

Knjiga posvećena majci Svetoga Save oduševila čitaoce, ne samo u Srbiji: Anastasiju „ljubi“ rod srpski


Književnik akademik Dragan Damjanović,autor knjige o Svetoj Anastasiji, majci Svetoga Save, jedinoj do sada napisanoj, poručio je da je ona dovoljan primjer da shvatimo riječi svetog vladike Nikolaja Velimirovića da je „majka biće nasličnije Bogu“.

Damjanović je poklonio više od primjeraka tog romana, vrsnog spisateljsko-istorijskog djela u lozničkom i krupanjskom kraju.Knjige su najviše darovane mladim vjernicima, od Cera do Loznice, Krupnja i Mačkovog kamena, a krase i biblioteku Manastira Bogoštice, kod Krupnja, u okviru koje je i Dom pjesnika „Desanka Maksimović“.Knjiga je, odmah po izlasku iz štampe, darovana Manastiru Studenica, ali i drugim svetinjama.

-Ova knjiga je, ne samo veliko svjedočanstvo na majci Svetoga Save, već i put i putokaz i smjer, kako treba da koračamo kroz život, duhovno snažni i jaki -kaže akademik profesor dr Veljko Đukić, jedan o najvećih srpskih ljekara i intelektualaca danas, čije je ime poznato širom svijeta. Čast svakom i svugde, ali naš rod ima raskošnu kulturu iduhovnost, što je najbolji i najjači identitet jednog roda.



Akademik Đukić, koji je potpredsjednik Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika, darovao je, i lično, više primjeraka Damjanovićevog djela mladima Republike Srpske, smatrajući da je svaka ovakva knjiga, „zanimljiva, dragocjena i Bogom blagoslovena i bogougodna“.

Damjanović, koji je i autor dvije pjesme o svetoj Anastasiji kaže da život, djelo, uticaj kao majke na Rastka Nemanjića, a potom Svetoga Savu, „ne samo nešto je zanimljivo, a bilo je nepoznato i mnogim ljudima u Crkvi,već putokaz svim majkama i svima nama, ali i poruka da bez duhovnosti nema ni života, a posebno ne progresa.

Damjanovićeva knjiga o majci Svetoga Save, sjajno je primljena i u Republici Srpskoj, posebno u mjestima gde je bio jako razvijen Bogomoljački pokret Svetog vladike Nikolaja.

-Dobio sam na poklon knjigu o svetoj Anastasiji, koju, danas, kada svetkujemo ime i djelo njeno, čitam sa zadovoljstvo, ljubavlju i srećom, jer je to i priča o svim našim majkama -kaže diplomirani teolog Predrag Vujević, višegodišnji direktor Centra za kulturu
„Filip Višnjić“ u Ugljeviku.

Duhovnik Manastira Tavna, arhimandrit Lazar Kršić, kaže da ovo djelo, ne samo što nam otkriva mnoge, važne, do sada nepoznate detalje o Svetoj Anastasiji, već nam ukazuje i pokazuje da je valjano samo ono što je zasnovano na vjeri u Boga, u ljubavi, u brizi i ljubavi o bližnjim svojima i svim dobrim čedima roda našega“.