VEČE SOLO PJEVANjA U SOKOLSKOM DOMU :: Semberija INFO ::

 

VEČE SOLO PJEVANjA U SOKOLSKOM DOMU


Izvor: Semberija info / I. Gutić

U Bijeljini je večeras održan solistički koncert Ljubomira Popovića pod nazivom „Sto godina srpske solo pesme“. Na koncertu je nastupila i Dragana Popović (mecosopran) uz klavirsku pratnju Mirka Tolimira. Ovaj trio zajednički radi na očuvanju kulturnog naslijeđa srpskih krajeva (od južne Srbije do njenih sjevernih krajeva) promovišući pjesnike i kompozitore čije su umjetnička djela nepravedno gurnuta na margine kulturnih dešavanja.



- Dragana, Mirko i ja zajedno radimo u Muzičkoj skoli u Vršcu. Udružili smo snage da vratimo na scenu one pjesme i one kompozicije koje je danas jako teško negdje čuti. Neke od njih, uz neprikosnoven umjetnički kvalitet koji imaju, ne mogu se pronaći ni na ju tjubu. Zato smo mi tu, da mijenjamo ovakvu sumornu stvarnost srpske pjesme. Koncert smo nazvali „100 godina srpske solo pesme“ bez pretenzija da precizno određujemo neki vremenski međaš. Imamo namjeru da javnosti kažemo da, od početka 20. vijeka u srpskoj kulturi postoji, izvodi se i usavršava solo pjesma“, rekao je Ljubomir Popović, tenor. 



Koncert u Bijeljini je treći koncert koji u okviru serijala „100 godina srpske solo pesme“ izvodi ovaj trojac iz Vršca. Prije Bijeljine, nastupali su u Novom Kneževcu a potom, prije dva dana, u Matici srpskoj u Novom Sadu. 

​Bijeljinska publika imala je priliku uživati u sljedećim pjesmama: Isidor Bajić „Veruj da te ljubim“, Josif Marinković „Oj, meseče“ i „Molitva, Petar Konjović „Pod pendžeri“, Miloje Milojević „Jesenja elegija“, Stevan Hristić „Elegija“, Mirko Petrović „Moja igra“, Milan Prebanda „Devojka i momak“, Stansilav Binički „Da su meni oči tvoje“ i „Po polju je kiša…“, Konstantin Babić „Subote mog detinjstva“, Aleksandar Šaca Vujić „Pita li Tinke“ i „Tamo gore“, Dejan Despić „Reformator“, Dimitrije Golemović „Jesenji rastanak“, Konstantin Babić „Zašto pijem“.