BIJELjINA: KONCERT BIG BENDA RTS :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: KONCERT BIG BENDA RTS


U utorak, 23. januara 2024. godine pred bijeljinskom publikom po prvi put nastupiće  Big Bend RTS sa gostom Aleksandrom Bijelić. Koncert će se održati u velikoj sali Centra za kulturu sa početkom u 19 časova. Organizator ovog nesvakidašnjeg događaja za naš grad je Udruženje građana ”Muzički umjetnici Semberije”, a pod generalnim pokroviteljstvom Grada Bijeljine.

Kako je vrijeme praznika i božićnog darivanja odlučili smo da sav prihod od prodaje karata bude uplaćen na račun Udruženja ”Drugačiji svijet” koje okuplja lica sa autizmom radi pružanja organizovane pomoći i zaštite. U udruženju se sprovode defektološko-psihološke radionice koje obuhvataju stimulaciju kognitivnih, senzornih i perceptivnih sposobnosti, te komunikacijskih i socijalno emocionalnih kapaciteta. Jedan od ciljeva radionica je i psihosocijalna podrška roditeljima kao i podsticanje socijalizacije, interakcije i timske saradnje i druženja.
 
Big Bend RTS jedini je profesionalni džez ansambl u Srbiji u formaciji big benda. Osnovan 1948. godine, danas je moderni orkestar, koji realizuje uspješne koncertne sezone, nastupajući sa najeminentnijim džez muzičarima današnjice iz zemlje i sveta. U izvođačkom opusu njeguje tradiciju džez muzike, te uspješno odgovara i zahtjevima interpretacije moderne big bend muzike 21. vijeka. Posebno mjesto na repertoaru ansambla pripada njegovanje dijela džez muzike, koja su inspirisana domaćom muzičkom baštinom, čime značajno doprinosi i očuvanju i javnom promovisanju nacionalne kulturne tradicije, stilizovane u novom zvuku.

Aleksandra Bijelić je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odsjeku za teoriju i muzičku pedagogiju, a kasnije i na katedri za džez i popularnu muziku. Karijeru džez vokala započela je 2000. godine nastupajući sa školskim Big Band-om, a potom su počela da se otvaraju vrata beogradske kao i evropske džez scene. Profesor je džez i savremenog pjevanja u školama u Beogradu i u Vršcu.
 
Svojim dosadašnjim djelovanjem kroz Udruženje građana ”Muzički umjetnici Semberije” osvježili smo kulturnu scenu Grada i našoj publici približili koncerte koje su do sada imali priliku da slušaju samo u Beogradu, Novom Sadu i drugim većim gradovima.
 
Ulaznice za ovaj događaj za naš grad se mogu kupiti na biletarnici Centra za kulturu po cijeni od 25KM.