Tajni špijunski tuneli u Londonu otvaraju se za javnost :: Semberija INFO ::

 

Tajni špijunski tuneli u Londonu otvaraju se za javnost


Mreža tajnih tunela, skrivenih ispod centra Londona decenijama, uskoro će biti otvorena za javnost prema ambicioznom planu teškom 220 miliona funti, koliko će biti uloženo u novu veliku turističku atrakciju, "ikoničnu jednako kao 'London Eye'."

Tuneli "Kingsway Exchange", koji obuhvataju 8000 kvadratnih metara podzemlja, bili su obavijeni velom tajne veći dio 20. vijekaa. Zbog njihove ratne uloge kao baze za MI6 zvaničnike, na snazi je još donedavno bio "Official Secrets Act" koji je osiguravao tajnost informacija. Tunele je “štitilo” i neupadljivi objekat na kućnom broju 39 u Furnival Ulici, s podjednako neupadljivim crnim vratima. Ali , ona su ujedno i portal u cijeli jedan podzemni svijet, koji će uskoro biti otkriven javnosti.

Lift vodi duboko u kilometarski niz tunela, prokopanih tokom Blica, koji su bili utočište špijuna i nacionalnih tajni. San Angusa Mareja, australijskog bankara na čelu kompanije koja je investitor, je učiniti tunele vodećom turističkom atrakcijom u Londonu, čime bi konkurisali čak i kultnoj znamenitosti: Londonskom Oku.

Angus ističe da nijedan drugi tunel nema iste razmjere i kombinovanu, bogatu istoriju, a prednost im je takođe što su smješteni u centru Londona, između Britanskog muzeja i Tejt modernog muzeja, i na 13 minuta hoda od Kovent bašte.
Direktno su izgrađeni za jednostavnu svrhu, kojoj na kraju nisu služili, piše "TheTimes". Dok je Luftvafe napadao London početkom četrdesetih, vlasti su smatrale da postoji potreba za izgradnjom više skloništa za bombe kako bi se smanjio pritisak na stanice podzemne željeznice. Radovi su započeli 1941. godine, ali do trenutka kada su tuneli bili spremni dvije godine kasnije, najgore bombardovanje je prošlo. Umjesto toga, stigli su neki neočekivani stanari: podzemne vojske sabotera i špijuni kojima je Čerčil naredio da "zapale Evropu".

Osim što je kompanija dala mini uvid u to kako tuneli trenutno izgledaju, jasno je kako će im trebati ekstenzivno uređivanje kako bi mogli primati i do milion posjetilaca godišnje. Sudeći po objavljenim renderima, cijela priča ima izražen bondovski karakter, po uzoru na najpoznatijeg špijuna na svijetu.

Postoji dobar razlog za to; u ovoj podzemnoj kancelariji nekada su se razvijali slične špijunske spravice i on je uostalom i bio inspiracija za Kju Brenč, imaginarni odjel za istraživanje i razvoj britanske tajne službe, u kojem su nastajale razne napredne "top secret"tehnologije.

Zakoračiti u 40 metara duboke tunele, značiće vratiti se u vrijeme Blica i otkriti njihovu dinamičnu prošlost, upoznati se s tajnama podzemlja, a očekuje se i uređenje "najdubljeg licenciranog bara", gdje će se tik ispod metroa posluživati Vesper Martini. Protresen, ne miješan, naravno, prenosi "After5".