Mask: Pacijent kome je ugrađen čip u mozak može mislima da pomjera kompjuterskog miša :: Semberija INFO ::

 

Mask: Pacijent kome je ugrađen čip u mozak može mislima da pomjera kompjuterskog miša


Ilon Mask je rekao da prvi pacijent kompanije Neuralink sada može da pomjera kursor kompjuterskog miša mislima.
Prošlog mjeseca je vlasnik Tesle, platforme X i kompanije Space X Ilon Mask rekao da se pacijent oporavlja nakon što mu je čip implantiran u mozak.

"Napredak je dobar, i djeluje da da se pacijent potpuno oporavlja, sa efektima na nerve kojih smo svjesni. Pacijent može da mislima pomjera miša po ekranu", naveo je Mask na X Spaces, prenosi Rojters.

Takođe je dodao da Neurlink pokušava da pruži mogućnost pacijentima da drže dugme pritisnuto i da pomjeraju miša u mnogim pravcima, prenosi Euronews.rs.

Američki regulator, Agencija za hranu i lijekove (FDA) je u maju prošle godine odobrila ispitivanje kompanije Neuralink.

Umetanje 64 niti u mozak

Procedura podrazumijeva umetanje 64 fleksibilne niti u dio mozga koji kontroliše namjeru pokreta. Te niti su toliko sofisticirane da je implantaciju morao da obavi robot. Pomoću njih implant snima i prenosi signale iz mozga u aplikaciju, koja onda dekodira način na koji osoba odluči da napravi pokret.

Implant se pokreće pomoću baterije koja može bežično da se puni. Mask je prošlog mjeseca rekao da će prvi proizvod Neuralinka da bude nazvan Telepatija, i da će omogućavati kontrolu telefona, računara, a kroz njih i drugih uređaja i to mislima. Prvi korisnici će biti oni koji su izgubili mogućnost da koriste udove.

"Zamislite da je Stiven Hoking mogao da radi brže od daktilografa ili aukcionara. To je cilj", rekao je Mask.

(Nezavisne)