Slatko voće prepuno zdravlja :: Semberija INFO ::

 

Slatko voće prepuno zdravlja



Urme nisu samo šećerna bomba, već su voće koje je izuzetno zdravstveno korisno i bogato hranljivim materijama. Bogate su gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, vitaminima B grupe, manganom, cinkom, vitaminom K. Vjerovatno ste čuli da i najbolji teniser svijeta ikada, Novak Đoković, obožava urme i da ih često konzumira upravo zbog potrebe za zdravom energijom.

Postale su sastavni dio svakog jutarnjeg smutija, kolača „bez šećera“, zdrava grickalica koja se rado užina, pa svaki proizvod koji je zaslađen urmama na etiketi može da sadrži „0% šećera’’.

Ukoliko ste anemični i gvožđe vam je u padu, treba da znate da je preporučljivo da jedete urme. Sto grama urmi sadrži oko 0,90 grama gvožđa, što predstavlja oko 11 odsto preporučene dnevne vrijednosti. Budući da urme sadrže i dosta vlakana u sebi odlične su za lakšu i bržu probavu. Zaustavljaju dijareju, a najbolje će djelovati kao laksativ i stimulisati lijenja crijeva ukoliko ih potopite uveče u vodu i ostavite da puste svoj sok. Uz to one pomažu da se crijevna flora brže obnovi. 

Treba znati da urme regulišu i tjelesnu težinu. Jedan od razloga je i to što izazivaju osjećaj sitosti. Ukoliko ste gladni i na prazan stomak uzmete urmu, ona će regulisati rad crijeva i nećete posezati za industrijskim grickalicama punim bijelog šećera. Samo nemojte pretjerivati jer kilogram urmi sadrži skoro 3.000 kalorija. Ono što je dobro jeste da one nemaju holesterolj ali i da smanjuju nivo LDL neželjenog holesterola, pa se preporučuju ljudima koji imaju ovaj problem. Jačaju srce, snižavaju krvni pritisak. Bogate su kalijumomj a imaju malo natrijuma u sebi. Upravo taj kalijum je važan i za zdrav nervni sistem, a naučna istraživanja kažu da unos oko 400 miligrama kalijuma može značajno smanjiti rizik od moždanog udara.

Izvrsna su hrana za mozak, jer sadrže fosfor, pa ih grickajte ukoliko se bavite intelektualnim radom.
Nazivaju ih još i vitaminima za oči i to zbog luteina i zeaksantina koji su važni za mrežicu i makulu oka.