Šteti li hladnoća bateriji telefona :: Semberija INFO ::

 

Šteti li hladnoća bateriji telefona


Foto: techcycled

Izvor: Glas Srpske

Često smo čuli upozorenja da hladnoća može negativno uticati na trajanje baterije naših pametnih telefona. Međutim, da li je ovo samo još jedan mit ili postoji naučna osnova za ove tvrdnje?

Baterije modernih telefona su čudo tehnologije, ali nisu imune na promjene temperature. Hladnoća može, u nekim slučajevima, uticati na performanse baterije. Kada je izložena niskim temperaturama, baterija može brže gubiti energiju, smanjujući kapacitet punjenja.

Ipak, važno je shvatiti da današnje baterije dolaze s tehnologijom koja minimizuje negativne efekte hladnoće. Moderne litijum-jonske baterije, koje se najčešće koriste u pametnim telefonima, su otpornije na ekstremne uslove nego prethodne vrste baterija.

Ako primijetite da se baterija brže prazni tokom hladnog vremena, ne brinite se odmah. Ovaj efekat je obično privremen, i baterija se vraća u normalu kada se temperatura podigne. Međutim, dugotrajno izlaganje ekstremno niskim temperaturama može smanjiti dugovječnost baterije tokom vremena, prenosi Glas Srpske.

Kako biste zaštitili bateriju svog telefona tokom hladnih dana, preporučuje se držanje telefona blizu tijela kako bi održavali toplotu. Takođe, izbjegavajte direktno izlaganje telefonu hladnoći, posebno ako je isključen.

U suštini, iako hladnoća može imati određeni uticaj na bateriju telefona, moderna tehnologija i pravilna njega mogu pomoći da očuvate dugovječnost i optimalne performanse baterije.