Kako uticati na cvjetanje orhideje? :: Semberija INFO ::

 

Kako uticati na cvjetanje orhideje?



Orhideja falenopsis – jedna je od najljepših sobnih biljaka. Po pravilu je kupujemo kada je u cvatu. Vremenom cvjetovi opadaju, a vlasnici orhideja počinju se pitati da li rade nešto pogrešno.
Prosječna dužina cvjetanja orhideje jeste tri mjeseca. Obično cvjeta dva ili tri puta godišnje. Pauza između cvjetanja može biti odložena i za nekoliko mjeseci. Da biste uživali u češćem cvjetanju ove biljke pomoći će sljedeći savjeti.
Kako uticati na orhideju da cvjeta:
♦ Sunčeva svjetlost je veoma važan faktor koji utiče na cvjetanje orhideje. Orhideji treba dnevna svjetlost od 10 do 12 sati dnevno, inače neće cvjetati. Ako u jesen ili zimu cvijeće nema prirodnu svjetlost, morate je osvjetljavati lampama. I korjenju orhideje je potrebna svjetlost. Umjesto keramičkih saksija, veoma je važno da koristite plastične propusne saksije koje će korenu omogućiti da učestvuje u procesu fotosinteze.
♦ Smanjiti količinu azota u prihrani. Fosfor treba da ima prednost, jer u stvari, on stimuliše cvjetanje.
♦ Važan uslov za cvjetanje orhideje je vlažnost vazduha. Da biste povećali vlažnost, stavite tanjir vode pored orhideje. Tokom zime, kada je grijanje uključeno, biljku prskajte vodom. Orhideja voli vlažnost vazduha do 60%.
♦ Da bi vaša orhideja procvjetala, potrebno joj je malo stresa. Da, dobro ste čuli. To morate da učinite ako orhideja ima sve uslove, a nikako da procvjeta. To se dešava, jer je orhideji previše dobro. Zbog toga morate malo da joj „zaprijetite“, da je šokirate: smanjite zalivanje ili premjestite biljku na par dana na neko hladnije mjesto.
Kroz dvije-tri nedjelje orhideja treba da pusti pupoljke. Ovaj način je pogodan samo za odrasle i zdrave biljke.
♦ Ponekad, umjesto zalivanja preporučuje se da se u saksiju sa orhidejom stavi par kocki leda, tako će ona brže procvjetati.
♦ Ako primjetite da kod nerascvjetale orhideje aktivno rastu korjenje ili listovi, znači da ima odgovarajući način razvoja. Dok se ovaj period ne završi, biljka neće procvjetati. Budite strpljivi.
Ona voli puno svjetlosti i plaši se pretjerane vlage. Zalivanje je najbolje rano ujutro. Zimi se zaliva jednom nedjeljno, a ljeti dva puta. U toku cvjetanja potrebno je češće zalivanje. Đubrivo je od velike pomoći za uzgoj i cvjetanje orhideje. Preko zime je period mirovanja i prehrana se ne koristi. Čim krenu da niču mladice i novi listovi kreće se sa prehranom. Koristi se prilikom svakog drugog zalivanja. Pošto su orhideje izuzetno osjetljive, koristi se 1/3 koncentrata đubriva, a pametnije je uzeti posebnu prehranu za orhideje. Jednom mjesečno orhideje zalijte samo običnom vodom, da bi ste isprali ostatke minerala sa korenja.