Kad kupujete ribu, gledajte joj oči! :: Semberija INFO ::

 

Kad kupujete ribu, gledajte joj oči!


Za pravoslavne vjernike počeo je višenedjeljni Vaskršnji post, koji će trajati do 15. aprila. Smatra se da je ovo najstrožiji post, jer se pretežno posti na vodi.
 
Međutim, mnogi tokom posta konzumiraju ribu, čija cijena je prilično visoka. Dešava se, da i uprkos visokoj cijeni, pri kupovini ne dobijete svježu ribu, naročito ako je riječ o zaleđenoj ribi. Dakle, jako je važno da, kada kupujete ribu u ribarnici, izaberete svježe komade, ali mnogi ne znaju koja to postići.
 
-Ako želite svježu ribu, morate da obratite pažnju kako izgledaju oči kod ribe. Ako cakle, to znači da je svježa riba, ako dodirnete ribu, tonus tijela, tačnije udubljenja prilikom dodira treba da se odmah vrate u početnu poziciju. Ne smije da se osjeća neprijatan miris, već miris na vodu. Kada je u pitanju zaleđena riba, treba da pogledamo deklaraciju, koliko je dugo u zaleđenom stanju. Nije dobro da bude duže od šest mjeseci’’, savjetuje profesor ribarstva sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda, dr Zoran Marković.
 
Kada je riječ o kupovini u ribarnicima, kako je istakao profesor Marković, mi se obično odlučujemo na slatkovodnu i hladnovodnu ribu. Kada je slatkovodna riba u pitanju, to su šaran, som, smuđ, bijeli amur, a kada govorimo o hladnovodnim vrstama uglavnom je to kalifornijska pastrmka. Od uvoznih riba ono što dominira u ponudi je, prije svega, oslić, pangazijus i sitne ribe, poput brancina i orade.

U Semberiji i okruženju najčešće se kupuju šaran, pastrmka, oslić, a od morskih riba skuša.