Stoltenberg: Saradnja Moskve i Pekinga ozbiljan izazov za NATO :: Semberija INFO ::

 

Stoltenberg: Saradnja Moskve i Pekinga ozbiljan izazov za NATO


BRISEL - Saradnja Rusije i Kine predstavlja novu dimenziju i ozbiljan izazov za NATO, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je za njemački nedjeljni list “Velt am zontag” podsjetio da saradnja Rusije i Kine postaje sve bliža.

“Smatramo da su Rusija i Kina u posljednje vrijeme razvile bližu političku i vojnu saradnju”, istakao je Stoltenberg, uz napomenu da Moskva i Peking sve češće koordinišu svoje postupke u međunarodnim organizacijama, uključujući UN.

Stoltenberg je rekao da Rusija i Kina održavaju zajedničke vojne vježbe, duže letove aviona i pomorske operacije, kao i to da aktivno razmjenjuju iskustva na polju upotrebe vojnih sistema i kontrole interneta.

Prema njegovim riječima, na sljedećem samitu NATO-a u Briselu biće donesena odluka o programu razvoja u budućnosti “NATO-2030”, čiji je cilj unapređenje Alijanse i pronalaženje odgovora na “promjenu ravnoteže moći i nove izazove u polju bezbjednosne politike”, prenosi TASS.

Stoltenberg je kao primjer pomenutih izazova naveo “pretvaranje Kine u samouvjerenu vojnu silu, pojačane agresivne postupke Rusije, nove brutalne oblike međunarodnog terorizma, sve češće kibernetičke napade i širenje nuklearnog naoružanja”.

Kada je riječ o odnosima sa Rusijom, Stoltenberg navodi da će se Alijansa držati strategije ograničavanja i dijaloga.

“S druge strane, u vremenu izazova treba da održimo kontakt sa susjednom Rusijom u vezi sa pitanjima kontrole oružja i drugih vojnih i političkih izazova. Ukoliko ne razgovaramo jedni s drugima, nećemo moći da prevaziđemo nesuglasice niti da poboljšamo međusobno razumijevanje”, naglasio je Stoltenberg.

Govoreći o Kini, generalni sekretar NATO-a najavio je da će zemlje članice Alijanse pokušati da poboljšaju saradnju sa zemljama pacifičkog regiona.

“Uspon Kine predstavlja fundamentalnu promjenu u globalnoj ravnoteži moći”, dodao je Stoltenberg.

​Srna / Glas Srpske